Първан Симеонов изненада всички с тази прогноза за изборите

България отблизо

„Вървим към предсрочни избори, но не категорично. Главен въпрос е кое ще надделее – дали убедеността на „Продължаваме промяната“ (ПП), че държавата се нуждае от правителство, а не от избори, които могат да произведат по-сложна картина, или това, че ПП е в моментен подем, а това е удобен трамплин за отиване на избори. Всичко зависи от това дали ПП ще избере държавния или партийния интерес“, това каза Първан Симеонов, социолог от „Галъп“ и политически анализатор.

Той предупреди, че ако има предсрочни избори и на тях има ниска активност, то тя ще е ниска сред електорати, които не са мотивирани.

 

„Не съм оптимист, че изборите ще произведат нещо различно. Не съм и песимист, защото съм политолог и знам, че това е политика. Политиката изисква компромиси, а не непримиримост

След едни нови избори може да има патова ситуация между прогресивно-либералния сектор в лицето на ПП и на „Демократична България“ (ДБ), на БСП също, и между по-балкански сектор като ГЕРБ, ДПС. Тогава ще имаме и по-силен Костадин Костадинов.

Единственият ключ ще бъде евро-атлантизмът. Войната прави така, че стават възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация. Спира да е важно дали са мафия, а става важно, че се кълнат във вярност на Запада“, поясни Симеонов, цитиран от БНР.

Анализаторът допълни коментар във връзка с подписания днес двустранен протокол със Северна Македония.

България трябва да контролира изпълнението на всеки един етап и трябва да внимава за новата история. Затова е важно какви политици ще управляват България – дали ще са политици с характер, или такива, които дават всичко възможно, за да се харесат на западняците. Българският интерес е синхронен с колективния западен интерес„.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *