Първан Симеонов: Опозицията да спре да бърка проблемите на ГЕРБ с проблемите на България!

България отблизо

Представяните от опозицията апокалиптични картини за управлението не променят факта, че засега основните системи в държавата издържат.

Въпреки общото усещане за губене на посока под натиска на политическа и протестна война, процесите в управлението вървят. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ политологът Антоний Гълъбов.

Най-важното нещо, за да бъдат спазвани мерките, е да бъде санкционирано неспазването им. Управляващите отказаха стриктно да налагат санкции. Ако искат управляващите да спечелят трайно доверие у хората, те трябва да видят, че онези, които не спазват мерките, ще бъдат санкционирани, заяви Гълъбов.

Имам усещането, че този път хората са по-уплашени от реалните данни за заразата, добави той.

В условията на криза в обществото няма да има желание за много резки движения. В същото време имаме един почти социален бюджет. Пролетта Борисов казваше „Ще видите колко ще е страшна зимата“, за да мируват хората. Когато има опасност, хората стават по-малко взискателни към властта. Властта очаква хората да се поуплашат и да вземат едни пари. Не знам дали сметката им ще излезе, засега излиза, но най-тежките дни предстоят, коментира политологът Първан Симеонов.

Очевидно е, че ГЕРБ е в края на един свой цикъл. Много е възпалено масовото съзнание. Данните не говорят за катастрофален взрив, но усещането на хората е за хаос. Изглежда обаче, че управляващите ще опитат да играят за края на мандата, посочи той.

През последните години в здравната система се наливат все повече пари, но реформи не бяха направени. Очакваше се здравната система да изгърми някъде и тя явно гърми. Трябва да спазваме мерките, дори и да не ни харесват, защото по този начин обществото показва мъдрост и дисциплина.

Опозиционните фактори трябва да спрат да бъркат проблемите на ГЕРБ и проблемите на България. Коронавирусът е проблем на България и не бива да се истеризира. А властта пък, трябва да се научи да говори ясно, не през рамо в джип, и да поема отговорност.

Не съм съгласен че има хаос, но има усещане за хаос, а това е достатъчно. Обществото в момента е объркано, но все още е толерантно към властта си, каза още Първан Симеонов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *