Кирил Петков: Приветствам смяната на борда на Булгаргаз!

България отблизо

„Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани“. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на форума на „Дарик Радио”.

„Резултатът е налице – имаме по-високи цени на газа отколкото трябва да имаме на базата на този борд. Не можем да се събуждаме всеки ден и КЕВР да казва, че цената на газа се качва с още 30%. Когато се види какви решения сме взимали надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска“, подчерта министър-председателят.

Изборът на новия борд в Булгаргаз е изцяло на БЕХ и на министъра на енергетиката. Очаквам, че този тип решения, които в момента ние всички плащаме, няма да бъдат взети без анализ. Не знам дали са го направили нарочно или просто са допуснали грешки, или е имало частен интерес, който те са обслужвали, – това разследващите органи ще решат, но със сигурност изглежда, че тези решения са довели до увеличаване цената на газа до размерите, които са в момента, допълни премиерът.

От досегашния борд, имат определени договорености, от които ние няма да можем да избягаме веднага като държава, но се надявам, че следващите решения ще доведат до това, че крайният потребител няма да плаща цената за нечии печалби или грешки.

За КЕВР – когато имаме работещ регулатор, той не обявява цените на тези разходи, които представят дружествата. Работещ регулатор означава да разбере причините защо се покачват тези цени и да види дали най-правилните решения са били взети. Аз се съмнявам, че КЕВР е успял да вникне защо тези цени на газа са повишени. Най-лесно е да се вземат грешките и неправилните решения и да ги плаща крайният потребител.

Така че аз приветствам смяната на борда на Булгаргаз и се надявам, че с всяко такова решение българският потребител ще е по-защитен, и българският интерес като цяло ще бъде приоритет, а не нечии чужди интереси да бъдат приоритизирани, и накрая ние да плащаме сметката.

Доверявам се на министър Николов, както би направил един добър ръководител, коментира Петков слуховете за връзка на новия директор на Булгаргаз с Газпром, допълни премиерът.

Отношенията ни със РСМ Петков коментира с думите: „От Северна Македония можем да искаме всичко, но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите като националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни“.

Проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, и където можем заедно да спечелим, да го направим, каза още Петков за новия подход на България в преговорите с РСМ.

Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва, каза още министър-председателят. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа, не означава, че я пускаме в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим, обясни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *