Радев заби звучен удар на Иван Костов заради мераците му да праща оръжие. Намекна за политическа дименция и още нещо

България отблизо
Господин Костов явно е забравил българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на негово властване България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна и еднозначна – няма да изпращаме оръжия и боеприпаси

Така президентът Радев отговори на нападките на Иван Костов за отказа за изпращане на оръжия към Украйна.

 

„Политическите партии, не президентската институция, отдавна излязоха от нормите на българската конституция със системния си отказ да съставят правителство. Време е да проявяват тази отговорност. В противен случай конституцията казва, че президентът трябва да назначи служебно правителство. Не е толкова страшно“, каза Радев.

 

„Служебното правителство показва, че страната може да се управлява ефективно, дори по време на най-тежки кризи. След решаването на редица проблеми и кризи, сега ще бъде още по-лесно“, допълни той.

 

По отношение на триъгълните сделки той коментира:

 

„Тези, които най-много оплакват липсата на триъгълни сделки, по време на тяхното управление беше момента за тези сделки. Когато март и април някои от държавите членки на НАТО сключиха споразумение с Германия за тези триъгълни сделки, оттам нататък няма безплатни триъгълни сделки“.

 

Даваш старо въоръжение, получават също старо въоръжение, но НАТО-вски тип. Да бяха го направили тогава, това е коректното.“

 

„Що се отнася до сегашните триъгълни сделки, да е ясно. Специално в Словакия случващото се. Те дават МИГ-29, получават бойни хеликоптери. Едното е средство за ПВО, другото е хеликоптери.

 

Да, има смисъл, ако нашето правителство е готово, следващият парламент, да заделят 700 млн. лв за хеликоптери. Това не са безплатни триъгълни сделки. Те са с облекчение, но обаче не решават въпроса с охраната на въздушното ни пространство“, каза още Радев.

 

Той призова да се направи всичко възможно нашите летци имат съвременни изтребители:

 

„В закона за отбраната на въоръжените сили ясно пише, че армията ни охранява въздушното ни пространство самостоятелно или със съюзниците ни, но не без нашите военно-въздушни сили.“

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *