Журналист на “Ройтерс” – убит в Ливан при израелски ракетен удар

България отблизо
Журналист на “Ройтерс” е бил убит при израелски удар в Ливан, съобщиха от агенцията. Исам Абдал е бил убит, докато е предоставял видеосигнал на живо за телевизионните оператори.  

Още шестима журналисти, включително от „Ал Джазира“ и агенция „Франс прес“, са били ранени, докато са работили близо до Алма ал-Шааб, намиращ се до границата с Израел.

 

Ливанският премиер Наджиб Микати и депутат от „Хизбула“ обвиниха Израел за инцидента. Израелските отбранителни сили не отговориха веднага на искане за коментар.

„Очевидно е, че никога не бихме искали да удряме, убиваме или застреляме който и да е журналист, който си върши работата. В ситуация на война сме и всичко може да се случи“, заяви на брифинг израелският пратеник в ООН Гилад Ердан.

“Спешно търсим повече информация, работим с властите в региона и подкрепяме семейството и колегите на Исам”, заявиха от агенция “Ройтерс”.

 

Агенцията и другите две новинарски организации са заснели ракетен огън, идващ от посоката на Израел, когато една ударила Абдала, докато той седял на ниска каменна стена близо до останалата част от групата. Секунди по-късно друга ракета уцели колата, предизвиквайки пожар. “Ройтерс” обаче не може със сигурност да установи дали ракетите са били в действителност изстреляни от Израел.

 

Малко преди Абдала да бъде убит, той публикува в социалните медии своя снимка, на която носи каска и бронирана жилетка, на която се вижда думата “преса“.

Село Алма ал-Шааб е място на многократни сблъсъци, откакто избухна войната на юг между Израел и Хамас, палестинска милиция в тесни връзки с Хизбула.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *