Радев към ГЕРБ и ДБ: Ще хванете ли оръжие и ще тръгнете ли към Украйна? Спрете се и помислете какво иска народа!

България отблизо

Всички тези решения и предложения увеличават риска от въвеждането на България във войната войната, която се развива по обхват, но и по формите на противопоставяне. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев относно предложението да бъде изпратена военна помощ на Украйна.

„Вярвате ли, че хората, които предлагат тези решения, някога ще хванат оръжия и ще рискуват живота си за България, аз не го вярвам, затова призовавам за разум. Още повече, че това ще увеличи дефицита на въоръжение на българската армия, увеличава риска за нашата сигурност.

Първостепенна задача на НС е да попълни дефицита в българската армия, да се заеме с нейната модернизация. Самото споменаване и търсене на заместващ или липсващ капацитет, означава, че ние ги нямаме заради дълги години бездействие и неглижиране. Трябва да се мотивират хората в армията, които са забравени, а там има много работа за тяхната подготовка“, каза още той.

 

Президентът коментира и бюджета.

„Няколко са важните приоритети около бюджета. Сред тях са да няма намаляване на социални придобивки – пенсии и заплати, да няма увеличение на дефицита, разглеждането на бюджета да не стане тържище за раздаване“, посочи той.

Радев сподели позицията си и за промяната на начина на гласуване на избори: „Машинното гласуване действително премахна купения вот, подправените протоколи. Смесеното гласуване означава отново да се повтори сагата с поправените изборни книжа и недействителни бюлетини.“, обясни той.

Относно консултациите за съставяне на правителство, президентът уточни, че те започват в сряда.

„Каня утре първата по численост парламентарна група за консултации. Няма да бързам. Консултациите ще ги провеждаме изчерпателно, за да се превъзмогнат тези кризи.

Относно оръжието за Украйна, трябва да се запитаме това ли е най-важното в момента. България върви към парламентарно -политическа криза, начинът да излезем от нея е да си възвърнем доверието на избирателите. Това ще стане с формиране на комисии, разглеждане на бюджета.

Очаквам партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и дейността му”, добави той.

Дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев обясни, че ще може да отговори след консултациите с партиите и връчването на първия мандат. Създаването на кабинет на малцинството зависело около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите. Смята, че такъв тип правителство в България е изключително трудно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *