Радев пак слезе при протестиращите! С вас съм!

България отблизо

Президентът Радев отново слезе при протестиращите и говори за  полицейското насилие и ценностите на демокрацията.

Той твърдо заяви, че не желае България да се превърне в полицейска държава.

Събралото се множество го аплодира.

Протестиращ нарече „пореден автогол на правителството“ премахването на блокадите в страната и допълни: „През последния месец станахме свидетели как всяка тяхна следваща стъпка е грешка“. В „триъгълника на властта“ се събират хора за поредната вечер на антиправителствен протест в София и блокираха отново ключови столични булеварди.

Междувременно от ЕС заявиха:

Ние призоваваме страните-членки да гарантират спазването правата на демонстрантите и провеждането на полицейски действия в съответствие със закона. Националната правосъдна система трябва да обезпечи спазването на тези права.

Това каза говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер, който коментира протестите в България.

 

България трябва да извърши необходимите реформи, които гарантират независимост на съдебната власт и борбата с корупцията. С новия механизъм, от есента Брюксел ще продължи да наблюдава страната ни, заявиха от Европейската комисия и коментираха последните събития у нас.

 

„Съществува право на мирни демонстрации в страните -членки и право на страните-членки да предприемат необходимите полицейски действия в контекста на демонстрациите, но винаги като се спазва закона, когато става дума за опазване на реда.“ , заяви още Ерик Мамер.

 

От ЕК  потвърждават, че ще продължат да наблюдават всичко, което е свързано с върховенството на закона чрез новия механизъм през есента ще са готови и първите доклади.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *