Президентът Радев предупреди властта: Полицейско насилие е недопустимо!

България отблизо
Надявам се да не се превърнем в полицейска държава. Най-важното е да няма полицейско насилие.

 Това каза пред БНР президентът Румен Радев, който разговаря с граждани пред сградата на „Дондуков“ 2.

„Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава“.

Президентът изрече тези думи във връзка с това, че протестиращите се готвят да направят тази вечер голяма демонстрация пред Министерския съвет и  затова държавният глава предупреждава властта да не залита по насилствено премахване на протестите. Гражданите трябва да осъществят свободно своето право на протест, без да се страхуват от полицейско насилие.

Припомняме, че през изминалата нощ полицията щурмува палатковите лагери и блокираните кръстовища в София и страната. Палатковите лагери в София и Пловдив бяха премахнати. На територията на няколко населени места в страната се проведе специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред, както съобщиха по-късно от МВР.

Жандармерия с над сто служители на реда бе блокирала кръстовищата. Мая Манолова и Арман Бабикян са били на място, а Бабикян бе арестуван.

Протестите започнаха преди месец , а блокадите преди десетина дни. По информация на МВР част от протестиращите са били арестувани.

Президентът иска точно това. Тази вечер да няма арестувани протестиращи, щом те осъществяват своите протести в рамките на закона.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *