Радев: Скопие да зачита правата на гражданите с българска идентичност!

България отблизо
България очаква от Република Северна Македония политическа воля за изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз, както и да зачита правата на гражданите, които открито изразяват българската си национална идентичност.

Това заяви президентът Румен Радев по време на експертна дискусия за състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения между София и Скопие. Срещата се проведе на “Дондуков 2” по инициатива на държавния глава.

Обтегнати остават отношенията между България и Република Северна Македония. Двете страни все още не могат да разрешат възродени исторически спорове, а антибългаризма в югозападната ни съседка се превърна и в препъникамък за разрешаване на конфликтите. Допълнително напрежението бе нагнетено от решението на София да наложи вето върху преговорната рамка за присъединяването на Скопие към Европейския съюз, с което на практика страната ни спъна и процеса по разширяване на блока в региона Западни Балкани. Новината не бе посрещната радушно и България стана обект на редица критики.

“Следващото българско правителство ще бъде изправено пред трудни дилеми – как да направим така, че вратата на Република северна Македония към ЕС да се отвори възможно най-бързо и тя да поеме устойчиво по пътя на европейската интеграция и как в същото време да се защитят правата на македонските българи и да отстоим нашата история, нашата култура и идентичност“, заяви президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *