Мария Захарова защити България: Русия винаги е възприемала българския народ като братски, и нека никой не се опитва да промени това!

Свят

Кампанията срещу, тъй наречените, „руски шпиони“ в България, беше наложена на София отвън. Това заяви в петък на брифинг, цитирана от ТАСС, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

 

„Няма как да не се съглася, че тъй като тази кампания срещу Русия не отговаря на интересите на българския народ, най-вероятно зад нея стоят външни сили, които стимулират подобни постъпки и действия. Защото е невъзможно нещо подобно да се обясни с коренните, националните, естествените интереси на българския народ и на България. Ние сме братски народи, културно-историческите ни връзки идват от преди много векове. И няма да позволим на никой да се опитва да промени това.“, такъв беше смисълът в думите й на пресконференцията.

Захарова обърна внимание на факта, че неотдавнашното обявяване в България на двама руски дипломати за персона нон грата е петият подобен случай и това не може да бъде изтълкувано по друг начин, освен като натиск отвън.

На 19 март прокуратурата на България съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация, и то с подкрепата на ЕС и САЩ. Окръжният военен съд постави под стража петима от тях. Шестият заподозрян беше пуснат под гаранция, тъй като прокуратурата не настояваше за ареста му.

Припомняме, че на 22 март българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и посочи, че трябва да напуснат страната в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че „счита решението на българската страна за необосновано“. Министерството на външните работи на Руската федерация обяви, че си запазва правото да отговори по огледален начин.

Какво можем да разчетем в тези думи на Мария Захарова?! Ами много просто. Русия просто размаха предупредително пръст на Запада. Москва каза, че българският народ е братски народ, и Русия и няма да позволи на никого да принуждава българите против волята им да участват в конфронтацията на НАТО с Русия. Дружбата е нещо свещено за руския и българския народи. И това никой от Запада не може да го промени, колкото и да му се иска.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *