Ройтерс ексклузивно: Путин подписа извънреден указ

България отблизо

Президентът на Русия Владимир Путин поиска днес от руското правителство да преговаря за създаването на общи военни тренировъчни центрове с Беларус, един от малкото поддръжници на руската офанзива в Украйна, предава Франс прес, цитирана от БТА.

В указ, публикуван днес, Путин натоварва министрите на отбраната и на външните работи на Русия да преговарят с Минск относно създаването на тези центрове. Повече подробности не се съобщават.

 

Съюзникът на Русия Беларус изигра ролята на тилова база за руските военни за тяхната офанзива срещу Украйна на 24 февруари миналата година.

 

 

В средата на октомври Беларус и Русия обявиха създаването на обща военна сила, която, според Минск, има чисто отбранителна мисия.

Двете страни постоянно извършват мащабни военни учения, което подхранва редовно спекулациите, че беларуската армия може също да предприеме атака срещу Украйна.

Москва разкритикува „изключително агресивната позиция“ на балтийските страни и Полша

В същото време Русия заяви днес, че призивите на президента на Литва Украйна да бъде снабдена с изтребители са подчертали „изключително агресивната позиция“ на балтийските страни и Полша, и призова „големите европейски страни“ да действат в техен противовес, предаде Ройтерс.

Вчера литовският президент Гитанас Науседа каза, че НАТО трябва да престане да чертае „червени линии“ и е необходимо да снабди Украйна с всякакви оръжия, от които тя се нуждае, включително изтребители и ракети с голям обсег.

В отговор на журналистически въпрос за тези коментари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: „Като цяло ние виждаме изключително агресивна позиция от страна на представителите на балтийските страни и Полша. Те, изглежда, са готови да направят всичко, за да провокират допълнително засилване на конфронтацията, като малко се интересуват от последиците.“

„Разбира се, много е тъжно, че в тези условия лидерите на големи европейски страни, които движат всички европейски процеси, за съжаление не действат в противовес“, добави Песков.

Призивът на Науседа дойде на фона на решения миналата седмица от страна на Германия и САЩ за доставка на танкове в Украйна – ход, който Русия определи като ескалация на конфликта.

Балтийските страни Литва, Латвия и Естония, които са бивши съветски републики, подкрепят силно Украйна и нейните искания да получи повече високотехнологични западни оръжия колкото се може по-скоро, за да бъде предотвратена нова руска офанзива, отбелязва Ройтерс.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *