Росен Желязков: За страната не е добре да има избори. Какво пречи Денков да продължи да си управлява?

България отблизо

Ако „Продължаваме Промяната“ продължават да искат външно министерство без сериозни аргументи и да поставят червени линии, много вероятно е да се стигне до невъзможност за плавна ротация. Това е мнението на председателя на Народното събрание Росен Желязков:

„Ако не се постигне съгласие, тогава има втори вариант и този втори вариант е да продължи да управлява кабинет в настоящия си формат с премиер Денков, вицепремиер Габриел и външен министър и т.н., докато се постигне споразумение за ротиране или докато се върви в посока на избори. За страната не е добре да има предсрочни избори, но ако ще се правят такива, защото те са неминуеми и неизбежни, тогава е най-добре да бъдат заедно с европейските, което означава, че оставка трябва да се подаде до средата на март месец.“

Желязков посочи, че ако все пак се стигне до ротация на председателския пост в парламента, от ГЕРБ ще приемат предложението на ПП-ДБ.

А заместник-председателят на парламента Никола Минчев от ПП-ДБ потвърди, че не са се отказали от искането Николай Денков освен вицепремиер да е и външен министър. Каза, че разговорете с ГЕРБ продължават и се надява на разумно решение:

„Не мога да предпоставя края на разговорите какъв ще бъде, за да кажа и какво ще следва. На първо място, се надявам да няма избори две в едно, защото това не е добра перспектива за страната. Не мисля, че едни нови парламентарни избори ще оформят едно ново по-стабилно парламентарно мнозинство.“

И според Ивайло Мирчев от ПП-ДБ предсрочни избори не са добър вариант за страната:

„Да оставим Габриел и Денков да решат този въпрос, работят добре, да решат оценката на министрите, да решат заедно и парламентът да гласува. Нека те да решат темата с външния министър, да не стига тя до НС, защото там е доста по-сложно.“

Росен Желязков и Никола Минчев коментираха и създаването на парламентарната комисия за убития Мартин Божанов -Нотариуса.

„Временната комисия трябва да даде някои насоки за фактите и обстоятелствата, свързани с външната намеса върху тази система, с въздействие върху групи или конкретни магистрати, но от гледна точка на недопустимо вмешателство дали икономическо, дали с корупционни мотиви, дали с влияние – това трябва да се изясни, но без да се бърка вътре в процесите“, каза Желязков.

Като закъснели действия ще коментирам това, което се случва в прокуратурата и не само там. Институциите се активизираха по казуса с Нотариуса едва след смъртта му. Преди това дълги години са бездействали, не е това начина на работа. Клуб, в който се осребряват връзки с магистрати, е абсолютно неприемливо. И като име ме ужасява, като „Ес Ес“, каза Минчев.

Като председател на комисията, Минчев все пак се надява истината около дейността на Божанов да излезе наяве.

 

Източник БНТ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *