Русия готви щурм в Харковска област: Forbes научи кога ВСУ ще напуснат Купянск

Свят

Пробивът в отбраната на украинската армия, според американците, ще се случи в близките седмици.

Армията на Русия продължава настъплението си в направленията Тернов и Ямполовка, съобщават различни източници, главно украински.

Те пишат: «Няма достоверна информация за влизането на руските войски в двете населени места, защото сблъсъците продължават на 1.5-2 км източно оттам».

 В горното твърдение забавното е в това, че подобни съобщения няма от руска страна. Излиза, че украинският страх вече е налице и спрямо още едно направление, освен Авдеевка, Артьомовск/Бахмут и Маринка. Това е Сватово-Купянския участък от фронта.

От това направление в последните няколко дена пристигат много панически съобщения от страна на противника. Много са жалбите за тежкото положение заради засилващия се огън от руската артилерия. Евакуацията на бойците от ВСУ се извършва само нощем, пеша от 3-ия километър. Ситуацията се описва от украинците като невероятно тежка, при това командването на ВСУ подготвя контраудар от това направление към неотдавна освободените от ВС на РФ територии до Купянск — «подготвят удар по Кисловка».

Украинският експерт Машовец пише за ВСУ: «Относно Купянско направление, за съжаление, отново се оказах прав», като в същото време пояснява, че командването на групировката «Запад» и «Център» действително се готвят да влязат от фланга и тила на украинските бойци в този участък, както и към Купянск, а и в южно направление.

Той добавя: «Руското командване се подготвя да влезе от фланга и тила на украинските сили, които се отбраняват в района на село Котляровка. Близката тактическа цел на РФ е да пробият отбраната, да създадат заплаха от обкръжаване. Противникът вече започна да атакува в това направление още от 3 февруари».

Тази операция, очевидно, е част от общия план за разгрома на ВСУ на левия бряг на Оскол/Жеребец. Противникът се опитва да маневрира, запушвайки дупките с прехвърлянето на войски от един кризисен участък в друг.

Но нещата нещо не се получават.

Хвърляйки всичките си сили в района на Синковка, противникът пропусна удара по Табаевка.

За да стабилизира ситуацията, на ВСУ ще им се наложи да се оголят на доста места.

Списание Forbes пише, че Русия планира и по-глобални действия в Купянско направление, съсредоточавайки там около 500 танка, над 600 бойни машини и около 40 хиляди войници.

«Целта е да се завземе Купянск и да се излезе на източния бряг на Оскол до избора на президент на РФ. На руската групировка ще се противопоставят 10 украински бригади, наброяващи 20 000 военни».

Главният проблем е липсата на боеприпаси във ВСУ.

Русия има 5-кратно преимущество при снарядите, тя може да съсредоточи артилерия — без да се опасява от украински контрабатареен огън».

Според изданието «Украйна се опитва да компенсира недостига на боеприпаси с FPV-дронове, но техният радиус на действие е само 2-3 км. Това е малко, за да се противопоставят на руската артилерия, която е на 20-25 км от фронта».

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *