Росен Христов: Президентът направи това, което нито едно партийно правителство не успя. Договори с Турция дългосрочна доставка на газ, подписваме до 10 дни

България отблизо
За януари започваме да добавяме и количества на газ от Чирен, купени на висока цена от предишното правителство. Те вдигат общата цена на микса. Купуваме и втечнен газ. Това каза по НТВ енергийният министър Росен Христов. 

Нашето предложение в Европа бе 150- 160 евро. С дълги преговори от 275 го смъкнаха на 200, след това на 185. Регулаторът може да се съгласи. Когато се представи микс на средна цена, той го одобрява. Надявам се цената да се смъкне под 200 лева. . Октомври и ноември решихме да се възползваме от евтиния газ, който купуваме, но без количествата от Чирен, за да има глътка въздух за бизнеса. Колкото повече газ купуваме на по-евтина цена, ще смъкнем количествата от Чирен. И така газът ще е на по-евтина цена.  За момента всичко е краткосрочни договори.

Президентът договори в Турция промяна в тяхната позиция за партньорство. Това не е постигано досега, а именно дългосрочно сътрудничество, капацитетът на връзката с Турция и използване на техните терминали. В момента преговаряме за капацитет на терминали и на преносната мрежа ца 13 години.

 

Турците ни предлагат да се включим в техните преговори за доставчици. Те разговарят с американски и европейски компании – от Норвегия. Обсъждане цените. Комбинирането с Турция ще ни даде голяма отстъпка. Говорим за голямо количество.  Това ще е възможно от април следващата година. Така ще се постигне пълна диверсификация.

 

Идеята е от три източника, двама да ти доставят количества. Колкото повече източници, толкова по-добре. С Турция очаквам следващите 10 дни да финализираме договора.

Договорът с Газпром изтича в края на годината. Те имат аргументи да заведат дело срещу нас в арбитража. Ние спряхме плащането, а те спират газа. Другите държави в Европа продължиха по този начин. Очаквам най-лошото, включително и иск от тяхна страна. Трябва да оценим дали имаме ответни претенции, защото ние поискахме останалия газ.  За съжаление има индикации за подобен съд в Норвегия, че Газпром са спечелили такова дело. Самото завеждане на дело е скъп процес. Продължаваме да се готвим за ответен отговор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *