Румен Гечев изнесе разтърсващи данни за Борисов и ГЕРБ! Вижте какво говори светът за нас!

България отблизо
„Има една много лоша новина за Борисов и ГЕРБ. Това показва изследване на МВФ за 31 страни от Европа. Лошата новина е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа с почти 30% от БВП. Тоест, 30% от парите ни се крадат. Турция е на второ място.”
Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България”.

Той добави, че средното ниво за ЕС е 15%. Професорът показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година. „Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че – България е най-бедната страна в ЕС, защото е най-корумпирана и то на свръхвисоко правителствено и парламентарно ниво”, каза той и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това.

Професорът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван само преди няколко дни. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари са за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата и повишаване на цените, са били 22 млрд. къса.

На предположението на водещия, че много хора са отказали да пушат цигари, Гечев се усъмни, че половината пушачи у нас са ги спрели, заради високите цени. По отношение на заловения тютюн, данните в митническия доклад са идентични. „През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г. Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е №1 по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него”, отсече Гечев.

Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари. „В доклада пише, че повишени цените на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4%  спрямо предходната”, посочи професорът, но поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години е почти един и същ. Той показа и доклада на ДАНС за електронна митническа система, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това – кой е влизал в нея.

Е, пак ли ще се повтарят аферите „Ало, Ваньо“ и „Мишо Бирата?! Защото е ясно на всички, че огромна част от парите на държавата отиват в джобовете на политици и свързаните с тях фирми. А на това народът иска да сложи край. Веднъж и завинаги.

istinata.net

loading...

Tagged

1 thought on “Румен Гечев изнесе разтърсващи данни за Борисов и ГЕРБ! Вижте какво говори светът за нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *