Румен Овчаров с потресаващи разкрития за двата нови блока в АЕЦ „Козлодуй“. Вижте как ще преметнат народа този път

България отблизо

„Очевидно поговорката, че умните се учат от грешките на другите, а глупавите не се учат и от собствените си, много ясно характеризира в коя графа сме ние“. Това каза пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. В предаването „Преди всички“ той коментира темата за изграждането на нови два блока в АЕЦ „Козлодуй“.

„Не можах да разбера какво точно правят. Какво ме обърква? Те се опитват да използват разрешение за избор на площадка, издадено преди три години в друга ситуация – когато американската посланичка Херо Мустафа беше посетила АЕЦ „Козлодуй“, след което ние разиграхме голямата си любов към т. нар. хибридни реактори. Тогава беше избрана площадката, но само за един блок. Сега вече говорим за два блока, което вече е избор на нова площадка. Което означава обществено обсъждане на това ново желание за строителство. Освен това, трябва да направим запитване до румънската страна дали е съгласна, дали приема, дали не приема изграждането на два ядрени блока на площадката в „Козлодуй“. Министърът на енергетиката трябва да избере проектант, строител и такъв, който ще експлоатира централата. Както е написано, е изпуснат един от най-важните елементи – доставчикът на оборудването“, коментира Румен Овчаров.

Не е ясно как ще бъде избран главният изпълнител, но вече сме избрали технологията, заяви той.

„Съвсем друг въпрос е дали е право на Народното събрание да определя технология за изграждане на атомна централа“, посочи той.

Няма нищо уникално. Уникалното на технологията AP 1000 е цената ѝ, каза Румен Овчаров и допълни, че 35 милиарда долара струва до момента изграждането на единствената такава централа в САЩ.

По думите му, всеки реактор от типа 3+ може да бъде регулиран в рамките на 70% от мощността си и „това го могат и нашите реактори, които сме доставили в „Белене“.

В проекта AP 1000 няма нищо изключително. Той е вече на 30 години, допълни Овчаров. Някои реактори от поколението 3+ имат дори по-добри и повече пасивни системи за безопасност от AP 1000, категоричен е той.

Главният изпълнител е ключов. В България няма изпълнител, който да го направи. Единствената държава, която е правила такава централа, е Китай, подчерта още бившият енергиен министър, който не вижда „как без главен изпълнител на проекта можем да построим такова нещо в България“.

 

„Този път като че ли ще си купим проект, който ще се чудим кой ще ни построи. Цената, на която ще си купим проекта, засега никой не ни я казва“, подчерта Овчаров.

Той изтъкна също, че в момента, в който Министерският съвет взема решение за прекратяване на проекта „Белене“ и продаване на оборудването на Украйна, АЕЦ „Козлодуй“ праща запитване до „Росатом“ дали можем да си купим парогенератор за пети и шести блок от тях.

„Вместо да използваме нашето оборудване, сме решили да го продаваме и в същото време питаме руснаците дали можем да си купим от тях парогенератор. Това безумие как ви изглежда?“, попита бившият енергиен министър.

„Тази песен, която ни пее дуетът Д2 – Делян Добрев и Делят Пеевски, с едни милиарди, които ги въртят наляво и надясно, е много фалшива“, посочи още бившият енергиен министър относно дерогацията за руския петрол.

По другата гореща тема – за складовете за резервите от горива, Румен Овчаров коментира: „Държавата поема контрол и управление на съоръжения, които не са държавна собственост. Когато държавата поема контрол над нещо, то се казва национализация, или одържавяване. Добре, на „Лукойл“ ще отнемем резервните капацитети. А някой ще провери ли дали другите компании, които доставят горива в България и търгуват с горива, също поддържат такива капацитети? Къде ги държат те тези количества и ако не ги държат, защо държавата си затваря очите за това?“

 

Източник: БНР

Tagged

1 thought on “Румен Овчаров с потресаващи разкрития за двата нови блока в АЕЦ „Козлодуй“. Вижте как ще преметнат народа този път

  1. АКО имах власт щях да ползвам въоражените сили и да сваля и арестувам всичките мародери от “ народното ни събрание “ …………………….ОВЧАРОВ , защо стоиш като скелет и не поведеш народа ни срещу тези ИЗРОДИ и МОШЕНИЦИ ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *