„Блумбърг“: Израел атакува, Хамас обещава пълна сила

Свят

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахян предупреди, че ще се отворят нови фронтове срещу САЩ, ако продължат недвусмислената си подкрепа за Израел. Коментарите му в интервю сигнализираха за ескалация в реториката между Вашингтон и Техеран след поредица от атаки срещу американските сили в Сирия и Ирак, които разпалиха опасенията, че конфликтът Израел- „Хамас“ ще се превърне в по-широка регионална война.

Пентагонът каза, че атаките на САЩ срещу ирански цели в четвъртък вечерта са били съсредоточени върху складове за оръжия и боеприпаси, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, и не са довели до жертви.

„Тези тясно насочени удари за самозащита бяха предназначени единствено за защита на американския персонал в Ирак и Сирия“, каза в изявление бригаден генерал Пат Райдър, говорител на Министерството на отбраната. „Те са отделни и различни от продължаващия конфликт между Израел и „Хамас“ и не представляват промяна в подхода на САЩ към конфликта Израел-„Хамас“. Райдър каза, че коалиционните сили са били атакувани 14 пъти в Ирак и шест пъти в Сирия с ракети и дронове.

Израел каза, че разширява военната си дейност в Ивицата Газа, докато интернет и телефонните услуги бяха прекъснати в района, а международните агенции загубиха връзка с персонала там. Общото събрание на ООН одобри резолюция, призоваваща за „незабавно, трайно и устойчиво хуманитарно примирие“ в конфликта.

В изявление израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че са извършили целенасочени нападения „с цел да подготвят почвата за бъдещи етапи на операцията“. „Сухопътните сили разширяват наземните си дейности тази вечер“, се казва в съобщението. Тази новина дойде, когато и двете страни предположиха, че е имало малък напредък по сделката за освобождаване на повече от 200-те заложници в Ивицата Газа.

Само около 2% от необходимата хуманитарна помощ достига до Газа и това не може да бъде правилно разпределено поради недостиг на гориво, според ООН.

„Хамас“ обещава „пълна сила“

„Хамас“ заяви в събота, че нейните екстремисти в Газа са готови да се изправят срещу израелските атаки с „пълна сила“, след като израелската армия разшири своите въздушни и наземни атаки срещу палестинския анклав.

Палестинската въоръжена групировка, която управлява Газа, заяви, че нейни бойци се сблъскват с израелски войски в райони близо до границата с Израел, след като Израел съобщи за засилени атаки в Газа.

До рано сутринта в събота прекъсването на интернет и телефонните услуги – което според телекомуникационните фирми и Палестинското общество на Червения полумесец е резултат от израелските бомбардировки – продължава повече от 10 часа.

„В допълнение към атаките, извършени през последните няколко дни, сухопътните сили разширяват операциите си тази вечер“, каза израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари на брифинг по телевизията в петък вечерта, повдигайки въпроса дали дългоочакваната наземна инвазия на Газа не започва.

Той каза, че военновъздушните сили на Израел нанасят обширни удари по тунели, прокопани от „Хамас“, и по друга инфраструктура.

Въоръженото крило на „Хамас“ каза късно в петък, че неговите бойци са влезли в сблъсък с израелските войски в североизточния град Бейт Ханун в Газа и в централната част на Ал-Бурейдж.

„Бригадите Ал-Касам и всички палестински съпротивителни сили са напълно готови да се изправят срещу агресията (на Израел) с пълна сила и да осуетят нахлуванията му“, каза „Хамас“ в изявление рано в събота.

„Нетаняху и неговата победена армия няма да могат да постигнат военна победа“, визирайки израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израелските сухопътни сили бяха струпани извън Газа, където Израел провежда интензивна кампания от въздушни бомбардировки след атаката на 7 октомври от стотици въоръжени бойци на „Хамас“ срещу израелски общности близо до ивицата. Израел казва, че 1400 души, предимно цивилни, са били убити и повече от 200 са взети за заложници, някои от тях чужди граждани или с двойно израелско гражданство.

Оттогава според палестинските здравни власти израелските бомбардировки са убили повече от 7000 палестинци.

„Ал Джазира“, която излъчи кадри на живо през нощта, показващи чести взривове в Газа, каза, че израелските въздушни удари са ударили райони около главната болница на анклава, като това не може да бъде потвърдено.

Израелската армия обвини „Хамас“ в петък, че използва болницата като щит за своите тунели и оперативни центрове, обвинение, което групата отрече.

Асамблеята на ООН подкрепи призива за примирие

В петък Общото събрание на ООН подкрепи с огромно мнозинство резолюция, изготвена от арабските държави, призоваваща за незабавно хуманитарно примирие и изискваща достъп на помощ до Газа и защита на цивилните.

Въпреки че не е обвързваща, резолюцията носи политическа тежест, отразявайки глобалните настроения. Гласуването премина под бурни аплодисменти със 121 гласа „за“, докато 44 се въздържаха, а 14 – включително Израел и Съединените щати – гласуваха „не“.

След като Израел обяви засилване на операциите, говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза, че САЩ подкрепят паузата на израелската военна дейност в Газа, за да доставят хуманитарна помощ, гориво и електричество за цивилни там.

Кърби не коментира разширената наземна операция. Но той каза, че Вашингтон подкрепя правото на Израел да се защитава и добави: „Ние не чертаем червени линии за Израел“.

Той каза, че ако извеждането на повече от 200 заложници, отвлечени от „Хамас“ в Газа, изисква локализирана временна пауза, САЩ подкрепят това.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, в разговор с израелския министър на отбраната Йоав Галант, „подчерта значението на защитата на цивилните“ по време на операциите в Газа, каза Пентагонът в петък.

Информационно затъмнение

В предаване на живо от сателитна телевизия от Газа в събота сутринта, кореспондент на „Ал Джазира“ описа прекъсването на интернет и телефонните комуникации като „катастрофално“ за спасителните усилия след нощ на тежки израелски бомбардировки.

Тъй като не успяват да се свържат с линейките, палестинците транспортират мъртвите и ранените до болница в колите си, каза кореспондентът.

„В момента Газа е затъмнена“, каза Paltel, най-големият телекомуникационен доставчик в Газа.

„Обществото на Червения полумесец“ заяви, че е загубило връзка с оперативната си зала в Газа и екипите, работещи там. Правителството, управлявано от „Хамас“, каза, че спасителните екипи не са успели да получат спешни повиквания.

Medecins Sans Frontieres („Лекари без граници“) заявиха, че не са успели да се свържат с някои палестински колеги и че са особено притеснени за „пациенти, медицински персонал и хиляди семейства, намиращи подслон в болница Ал Шифа и други здравни заведения“.

Ръководителят на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ Катрин Ръсел каза, че нейната агенция също не може повече да комуникира със служители в Газа.

Притесненията за риск от по-широк конфликт в Близкия изток нараснаха през последните дни, след като САЩ изпратиха повече военни средства в региона, докато Израел удряше цели в Газа и поддръжниците на „Хамас“ в Ливан и Сирия.

Голяма част от инфраструктурата на Газа, която живее под блокада от Израел и Египет от 2007 г., е разрушена от израелските бомбардировки.

Палестинците казаха, че са получили подновени израелски военни предупреждения да се преместят от северната част на Газа на юг, за да избегнат най-смъртоносния театър на войната.

Пътуването на юг остава много рисковано на фона на въздушни удари, а южните райони също са били бомбардирани, казаха жители на Газа.

Много семейства отказаха да напуснат, страхувайки се от повторение на опита от предишни войни с Израел, когато палестинците, които напуснаха домовете и земята си, никога не успяха да се върнат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *