Румен Петков: Американските централи „Марица 1” и „Марица 3” натрупаха стотици милиони печалба на гърба на българите

България отблизо

„Важно е да подчертаем тези неща, които са свързани с енергийната сигурност на България. Тя не се изчерпва само с газа. Разбира се, че е спорно дали „Газпром” преустанови доставките или ние решихме този въпрос. Можем да получим количествата и можем да прехвърлим неползваните от тази година в следващата.

Също така трябва много категорично да настояваме за ангажимента да не се търси арбитраж. Защото заплахата да платим газа, който не сме ползвали, ако се отиде в арбитраж, е много голяма. Убеден съм, че при активни институционални действия ние можем да намерим доброто за България решение”. Това каза Румен Петков, лидер на АБВ и бивш вътрешен министър, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

 

Според него, ако служебното правителство беше тръгнало много по-решително, ние вече можеше да имаме резултат. „В България идва украинският министър на външните работи и казва „Незабавно спрете да взимате руски газ!”. А самата Украйна ежедневно транзитира руски газ. Това е политическа наглост”.

„Евтиният, гарантираният газ е тръбният. И когато ние се фокусираме да гарантираме само втечнения газ, гарантираме газовата несигурност на страната. До края на годината, за ноември и декември, ние газ нямаме, освен азерския. Нека да е ясно- диверсификация трябва да има на всяка цена. При две задължителни условия. Гаранции за получаването на газа и най-ниска цена“, каза Петков.

Бившият вътрешен министър разясни, че по същество парите за компенсиране на ел. енергия се взимат от държавните централи. „Най-вече от атомната електроцентрала и от „Марица 2”. Не посягаме върху огромните печалби на частните централи. Американските централи „Марица 1” и „Марица 3” натрупаха стотици милиони”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *