Румен Радев: Безпокои ме терминът „извънредно положение“, защото е много близко до нещо опасно, което може да се случи. Осигурете на хората спокойствие, надежда и предпазни средства, но не ги докарвайте до паника!

България отблизо
Има създадена организация. МС ръководи тази операция. Призовавам всички да се отнасяме отговорно към усилията, които се полагат. Има ефект от тези усилията. Кривата на разпределение е доста ниска.
Важно за мен не е терминът извънредно положение. Важни са мерките, които трябва да са пропорционални, ефективни, добре планирани и осигурени. Обнадежден съм, че българите се вслушаха в призива на Националния оперативен щаб. Има още какво да се желае, но съзнанието е налице.

Това каза президентът Румен Радев на среща с премиера Бойко Борисов и министрите.

Трябва да решаваме неотложни проблеми. Относно осигуряването, и в други държави, не сме били подготвени за криза от такъв мащаб. Не е само при нас. Нашата индустрия  е запазила потенциал. В София лекари нямат маски, няма лични предпазни средства. Много важно е да има надлежна информация. Можем ли да кажем кога ние очакваме да бъдат задоволени тези нужди. Личните лекари поставят този въпрос.  Да не изключваме аптекари, транспортни работници, органите на реда, търговци и работници. Трябва всеки гражданин да може да си купи тези неща в аптеката на нормални цени. Кога да очакваме, че това ще се случи? Аз също съм в диалог с държавни глави. Търсенето е голямо.

 

Виждате, че лекари споделят, че нямат инструкции какво и как трябва да се прави. Приемаме строги мерки срещу лекарите. Но преди да ги накажем, нека да са осигурени така, както се налага. За да не демотивираме най-важните хора. Важна е информационната кампания. Това са важни въпроси, за да избегнем паниката. Искам да призова институциите да не се насажда страх и паника. Хората са достатъчно изплашени. Нека да покажем, че институциите са дисциплинирани и не надскачат закона. Иначе показваме деорганизация. В страната има спекула с най-необходимото-лични предпазни средства и дезинфектанти. Грозно е на здравето и трагедията на други хора да се печели. Призовавам – не го правете, не е достойно. Трябва да дадем пример с дисциплина, организация и доверие.

 

Вярвам, че ще има мерки и за най-засегнатите хора. Голяма част от тях нямат никакви финансови резерви. Не трябва да стане така, че един ден гладът да победи страха. Защото последствията ще бъдат непредсказуеми. Трябва законите да са адекватни.

Ето какво призова преди няколко дни президентът. Вижте ТУК

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *