Румен Радев: Берлинският конгрес не успя да угаси силата на българския дух!

България отблизо

„В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи, с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи”.

„Само месеци след Възкресението си през 1878 г. свободна България беше разпокъсана, а Македония и Тракия отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да изгаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода, защото имаше хора, имаше революционери като Гоце Делчев”.

Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя”, каза още той.

„И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя“, посочи президентът.

Това каза президентът Румен Радев на честването в Благоевград по повод 150-годишнината от рождението на големия български революционер Гоце Делчев.

Датата се отбелязва както в България, така и в Северна Македония.

„Събрали сме се за да честваме рождението на един от най-големите революционери. Историята – много хора казват, че трябва да се чете, че трябва да се знае, но и да не се забравя. Не трябва да забравяме че Гоце Делчев е символ на свободата”, посочи от своя страна премиерът Кирил Петков.

Припомняме, че имаше силно напрежение между двамата първи мъже в държавата,  заради начина, по който бяха направени промените в ръководството на „Булгаргаз“ от страна на правителството и заради критиките на президента Радев, който нарече посещението на Петков в Северна Македония „прибързано“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *