Разбра се кой поема от 2 октомври България! Да вярваме ли на прогнозата?

България отблизо

Резултатите от вота в Пловдив на извънредните парламентарни избори на 2 октомври ще покажат кой ще е следващият премиер на България. Това повелява традицията, установена през последното десетилетие, пише „Марица“.

И този път основните претенденти за първа сила в парламента решиха да си дадат лидерски сблъсък под тепетата. Листата на ГЕРБ се води от Бойко Борисов, тази на „Демократична България“ (ДБ) – от съпредседателя на коалицията Христо Иванов. Срещу тях се изправя дебютантът ген. Стефан Янев, лидер на „Български възход“. От „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ (ИТН) пък заложиха на новите си остриета. Гроздан Караджов, който бе в основата на развода в правителството на Кирил Петков, е изборът на Слави Трифонов за Пловдив. Листата на „Продължаваме промяната“ (ПП) пък се води от бившия председател на 47-ото Народно събрание (НС) Никола Минчев.

 

Ако се спазва традицията, някой от петимата трябва да е следващият премиер на България.

От 2009 до 2021 година (с малко прекъсване през 2013 и 2014 г.) Бойко Борисов тръгваше към поста на министър-председател от депутатската листа на ГЕРБ в Пловдив, която неизменно води. След последните парламентарни избори миналата есен пък Кирил Петков, който бе начело на листата на „Продължаваме промяната“ под тепетата, оглави правителството на четворната коалиция.

С по-скромни водачи в Пловдив са БСП, ДПС и „Възраждане“, но е малко вероятно някоя от трите партии да излъчи следващия премиер.

Народът пък твърдо не иска нито един от изброените политици да го яхне.

Но на тезгяха няма нищо друго…

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *