Румен Радев: Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка, благодаря, че опазихте националния празник от посегателството

България отблизо

Президентът Румен Радев произнесе реч пред насъбралите се хиляди българи в подножието на Паметника на Свободата на връх Шипка.

„Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в деня на националния празник. Тук на увенчания с вечна слава връх подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с войните на руския император Александър Втори отвори пътя към свободата на България. И пред очите на целия свят, точно тук, бе предначертано нашето бъдеще.

 

Днес сме се стекли хиляди, за да заявим, че Трети март не е само датата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят. Трети март излиза далеч извън рамките на освободителната Руско-турска война и е много повече от един исторически триумф“.

„Трети март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България. Трети март е нашето бъдеще и достойнство, нашият стремеж към напредък. Нова България не помни година, в която в подножието на този знаменит паметник да не се е изпълвало от множество признателни хора.

Днес е ден за национално единение. Да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни. Но и тази година, няма да го крия, е по-различна от другите. И аз съм тук, за да ви благодаря, че опазихте националния празник от посегателството. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на политическото минало. Няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разединението отстъпиха пред Трети март не от съвест, не от уважение към историята и костите на предците ни, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност. Затова ви благодаря.

Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета на нашето отечество. Вечна памет! Да живее България“, заяви още президентът Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *