Румен Радев гръмовно: Чумата и кризата са по цяла България!

България отблизо

Чумата по свинете е само част от общата криза в страната заедно с договорите за Ф-16, протестите за избор на нов главен прокурор и изтичането на данни на над 5 милиона българи от НАП.

Държавата трябва да демонстрира своята способност да се справи с африканската чума, защото засяга не само бранша, а и всички българи, които отглеждат домашните животни сами. Това каза президентът Румен Радев в началото на инициираната от него среща с министри от кабинета.

Държавният глава свика среща заради разпрастранението на африканска чума по свинете в страната. На срещата присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Десислава Танева, Младен Маринов, Нено Димов и др.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни, че към момента има седем огнища на заразата. Регистрирани са и 26 случая на заразени диви свине.

По време на срещата държавният глава акцентира на нуждата от информираност на гражданите и финансови стимули за компенсиране на стопанствата. Във връзка с това трябва да се проучат и възможностите за съдействие от ЕК, заяви той.

„Всички знаем, че в България недоволните винаги са много повече от протестиращите„, изтъкна Радев в началото на срещата. По думите му е важно в настоящия момент държавата да се справи с африканската чума, защото хиляди българи разчитат за своята прехрана на домашните си животни.

Радев прикани да се обединят действията на институциите с местната власт и да има своевременна информация за гражданите. Информираността би гарантирала съдействие, а това е ключов аспект в борбата с чумата, смята той. Държавният глава отбеляза и важната роля на ловците за депопулацията на дивите животни.

Президентът повтори, че са нужни финансови стимули за компенсиране на всички стопани, от които държавата ще изисква да ликвидират отглежданите от тях животни.

Дълбоко съм убеден, че можем да се справим само с обединените усилия на всички институции, на местната власт, на бизнеса, на браншовите организации и сдружения, и на всички български граждани“, каза Радев.

Участниците в срещата представиха актуалната ситуация по разпространението на болестта, както и с предприетите мерки.

Припомняме, че заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в Попина, община Ситово, област Силистра.

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

По време на обсъждането, президентът не подмина и темата с набиращите енергия протести за избор на нов главен прокурор, тъй като единственият кандидат за поста – зам.-главният прокурор Иван Гешев, обясни в интервю след номинацията си, че е против разделението на властите в държавата, което е гарантирано с Конституцията./news.bg/

istinata.net

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *