Румен Радев захапа Борисов и САЩ : Няма да допусна да ставаме заложници на чужди енергийни проекти!

България отблизо

Президентът Румен Радев, който е в словашкия град Кошице за среща на високо равнище във формат Б9, обясни, че определените текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни за България инфраструктурни проекти в сферата на енергетиката.

По думите на държавния глава тези текстове трябва да бъдат извадени от декларацията, той вече направил необходимото по въпроса.

Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти„, категорично заяви Радев в отговор на журналистически въпрос.

Президентът се обърна към правителството – той се надява управляващите да „материализират визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България“, а не страната ни да става заложник на чужди интереси.

„За съжаление, неформалната инициатива Б9 се отделечи от замисъла си и създава рискове за интересите на деветте държави членки, отивайки отвъд приети от всички 29 съюзници (държави членки на НАТО – бел. ред.) подходи.

Считам, че алиансът има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато този регионален формат изостря риториката в НАТО, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от алианса“, каза още Радев.

И намекна, че дори страните-членки са сложени в различни писти и различни условия, а риториката на Алианса ни поставя в опасност от регионални конфликти и прокарване на чужди интереси в ЕС. И загърбване на българските.

Tagged

1 thought on “Румен Радев захапа Борисов и САЩ : Няма да допусна да ставаме заложници на чужди енергийни проекти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *