Манол Глишев изригна с жестоки обиди към Велислава Дърева. Намеси и Георги Любенов

България отблизо

Цялата тази пяна изби на повърхността при опелото на българския патриарх. БНТ в лицето на (с извинение) Георги Любенов покани за коментар (още веднъж се извинявам на по-деликатните читатели) Велислава Дърева. Двамата бяха просто абсурдни. Не искам да наблягам на половата им неопределеност, но тя сама се набива в очи, когато те неумело се опитват да минат за християни в национален ефир. Любенов дори не знаеше какви точно насочващи въпроси да зададе на Дърева, та тя най-сетне да стигне до основната путинистко-гундяевска теза, а именно колко неприятен е Вселенският патриарх. Добре че Дърева все пак има известен опит, та и сама започна да хвърля огън и жупел по всякакво православие, което не е проруско.

 

Тезите на Дърева са ясни: тя показателно не може да произнесе дори самото име „Христос“ нито думите „християнство“ и „Вселенски“, но е способна щедро да сервира неистини. Например тя отново използва руската пропагандна постановка, че Збигнев Бжежински бил нарекъл източното православие „последния враг на Запада след комунизма“ – едно твърдение, което отдавна беше изобличено като невярно. Сетне се зае да обругава патриарх Вартоломей, всеправославния събор в Крит и съпричастността на Вартоломей и Неофит към украинския народ. Дърева стигна до наглостта да отхвърли автентичността на Неофитовите думи за войната срещу братска Украйна, да оспори автокефалността на Киевската Църква и да говори за „псевдосъбор“. Общо взето, тя и Любенов повториха всички неверни приказки, които могат да се очакват от едни проруски агитатори. И това става в национален ефир, в обществената телевизия на нация, която погребва религиозния си водач – и то докато същата тази наша българска нация е обявена за „неприятелска“ от страна на агресивно воюващата Русия!

 

Малък детайл е, че Дърева продължава да нарича войната „събитията в Украйна“.

 

Накратко, Вселенският патриарх показа уважение към националната Църква на мнозинството българи. А Любенов и Дърева се държаха отвратително. Не знам точно защо Дърева си позволява да смята сама себе си за авторитет по въпросите на вярата: та в крайна сметка да си непокаял се комуняга и да се гордееш с факта, че накои хора те наричат „червен боклук“, те позиционира много далеч от християнството. Ако трябва като християнин и мъж да коментирам безобразието, което БНТ ни показа, то бих си послужил с думите от Новия завет: В синагогата се намираше един човек, който имаше нечист дух бесовски, и той завика с висок глас: О, какво имаш Ти с нас, Иисусе Назареецо? Дошъл си да ни погубиш ли? Зная Те, Кой си Ти, Светия Божий. Иисус му запрети и рече: млъкни и излез из него. И бесът, като го повали всред синагогата, излезе из него, без да му повреди ни най-малко.

 

Манол Глишев

за ФрогНюз

Tagged

1 thought on “Манол Глишев изригна с жестоки обиди към Велислава Дърева. Намеси и Георги Любенов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *