Румен Радев: Купуването на изтребител F-16 е върхът на лобизма и бе наложено на Цветанов директно от Вашингтон!

България отблизо

Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма.

Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Годината“ по „Дарик“ радио. „Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента.

Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна, заяви Радев и посочи, че оттам са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина. Държавният глава посочи, че предложението България да избере изтребител F-16 е финалът на автокрацията за тази година.

„Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности.

Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници. Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, каза още Радев.

Той не коментира смешните обвинения тази сутрин на Цветанов, че бил „спасен от корупция“, когато никой не го попитал нищо за самолетите, въпреки че е главнокомандващ армията по закон.

Tagged

7 thoughts on “Румен Радев: Купуването на изтребител F-16 е върхът на лобизма и бе наложено на Цветанов директно от Вашингтон!

  1. Хахаа.. Този, който се обяви, че е за НАТО, за САЩ и за ЕС – Румен Радев, се оказа че „ни лук ял, ни лук мирисал“! Значи един президент, който е по Конституция ГЛАВНОКОМАНДВАЩ армията, при това ПИЛОТ, е игнориран при избора на самолети за армията. Господин Радев, не се бъзикайте с нас! Само зомбираните в България могат да ти повярват!

    1. Чохлев, пий си хапчетата и не коментирай неща, които не са за твоята кратуна.

  2. Гадни алчни политикани! На кой ще се противопоставим с 8 острели не въоражени F16?! Турция ще ни превземе за 4 часа, Русия ще ни заличи за 20 минути, а НАТО ще гледа безучастно както в Кипър! С тези пари АЕЦ Беляне е цел N1, хем полза , хем щит! Но това могат да направят БЪЛГАРИ, а не „кукли на конци“. Цялата политическа и финансова олигархия трябва да бъде премахната до корен, за да има България….. Пътят е ясен, но го няма водача, няма го решителният овластен БЪЛГАРИН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *