Румен Радев: Може да влезем в Еврозоната, когато стигнем западните страни, а за Украйна е нужна дипломация

България отблизо

Президентът Румен Радев  взе участие в бизнес форум, организиран от The Economist, където посочи успехите на служебния кабинет и определи миналата година като „разделена на две“. Държавният глава видя 2024-та г. като изпълнена с предизвикателства, а помолен за коментар на ситуацията с войната срещу Украйна, Радев повтори тезата, че тя трябва да бъде решена с дипломация.

След близо 20-минутно изказване пред бизнеса в България, президентът Румен Радев премина на английски език за кратко блиц интервю с водещия на събитието. Попитан как вижда границите на Украйна след края на войната, Радев определи въпроса като труден и призова към преговори.

В официалното си изявление Радев благодари на бизнеса.

„За миналата година имаме 3,5  млрд. евро чуждестранни инвестиции. Сравнено с 2007 г. това е много по-надолу. Но за последните 15 години това е като постижение – най-големите чуждестранни инвестиции в България“, подчерта той.

Държавният глава изреди инициативи и договорености основно в енергийната сфера и след като ясно даде да се разбере, че смята работата на съставения от него служебен кабинет за много добра.

„Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната и ОИСР. Трябва да бъдем много внимателни, защото това наистина са съблазнителни цели за всяко едно държавно ръководство“, коментира той.

Според Радев, обаче, „всеки, който се опита да постигне тези цели, не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка“.

Ако разтълкуваме тези думи на Радев ще видим следното: Те на практика означават, че трябва да сме достигнали икономическото развитие на западните страни, за да се присъединим към Еврозоната. Ако влезем с политическо решение, ще стане както с влизането в Евросъюза – превърнахме се в най-бедната страна в Европа. Понеже и в ЕС влязохме, без да сме готови икономически да се конкурираме със западните страни. А това, заедно с безбройните „регулации“, тоест, заповеди на Брюксел, ни натика в дъното на Европа.

Същото ще стане и с Еврозоната. Всеки може да се досети, че сега сме твърде далеч икономически от страните, които са вътре. Така президентът Радев индиректно казва, че нямаме работа там.

И още един акцент – запитан от водещия в края на участието си как вижда бъдещето си след края на втория си мандат, Румен Радев подчерта, че от него остават три години и допълни: „Винаги съм служил на моята страна. Надявам се, че ще продължавам да го правя“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *