Румен Радев от Враца: На българската земя има само едно знаме – нашият трибагреник!

България отблизо

Благодаря на всички, дошли на площада, и на тези, които участваха в традиционния поход от Козлодуй до Околчица. Вие показвате, че и днес има кой да вее знамето на достойнството и свободата; че на българската земя има само едно знаме – нашият трибагреник – символ на история, традиции, доблест и общност, които, вярвам, ще устоят на всички бури отвън и недоразумения отвътре, защото това е нашата мисия като българи.

Ако допуснем някой друг да пренаписва миналото ни, ние сами ще срутим дома си и ще обречем себе си на печалната участ на много народи, които днес търсят приют по пътищата на миграцията. Затова трябва да помним Христо Ботев и априлци от 1876 г., Гоце Делчев и илинденци, полковник Дрангов и загиналите край река Черна и Дойран български герои.

Паметта и езикът не могат да бъдат спазарявани за текущи цели, те са нашата същност. Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес.

Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по време на митинга-заря във Враца по повод 146-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

„Събрали сме се като всяка година да почетем саможертвата на героите, на които дължим свободата си. Правим го тук, във Враца, пред паметника на Христо Ботев. В този Балкан лежат костите на храбрите му четници, които бяха изтребени по чукарите, отчаяни от липсата на народна подкрепа, но до смърт верни на своята кауза. Те платиха цената на свободата, която други ще отстояват век и половина във войни и изпитания“, добави държавният глава.

По думите на Радев, историята не е мъртво минало и почитта към нея не е просто ритуал.

„Историята е лоното, в което се раждаме и оформяме като хора. Тя е онова, което наследяваме понякога като бреме, друг път като достойнство. Но именно нишката към общото минало е това, което ни прави народ“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *