Радев взривяващо към Петков: Тази държава не я управляват министрите и депутатите, а народът! Ако трябва, ще решаваме с референдуми!

България отблизо

Президентът Румен Радев няма да пътува до Франция за среща с Еманюел Макрон, обяви той днес пред журналисти.

„Няма условия за моя визита“, отговори президентът, попитан за евентуално посещение във Франция с Кирил Петков.

На последния коалиционен съвет на 27 май е обсъждана обща визита на президента премиера и външния ни министър във Франция. Според участници в коалиционния съвет там се очаквало да бъде одобрено предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори, каза днес Радев.

Относно думите на премиера Петков, че всички решения по темата ще преминат през Народното събрание, Радев заяви: „Последната инстанция винаги е народът.“

Това негово изказване беше разтълкувано като намек за възможен референдум, за какъвто настояват от ВМРО.

Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми, каза президентът. „Следя внимателно позициите на партиите“, добави той.

Според него всички украинци, които искат да работят и да запишат децата си в наши училища, трябва да получат тази възможност, но и те трябва да следват указанията на българските институции. „Ако искаш подкрепа от българската държава, съответно трябва да уважаваш нейните решения“, добави държавният глава.

Tagged

1 thought on “Радев взривяващо към Петков: Тази държава не я управляват министрите и депутатите, а народът! Ако трябва, ще решаваме с референдуми!

  1. Красиви приказки на президента, ама кой пита народа! Огромни препятствия са поставени в закона пред народа за да управлява и има своя инициатива за референдум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *