Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците!

България отблизо

Българите в Република Северна Македония очакват много по-активен културен, духовен и образователен обмен с България.

Това заяви президентът Румен Радев след среща с представители на Културния център „Иван Михайлов“ от град Битоля, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Президентът заяви, че очаква РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците по история, в надписите в музеи и на исторически паметници. Радев призова творчеството на българските възрожденци от Македония да се издава без подмяна и осакатяващи го редакции.

България очаква от своята югозападна съседка устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения в името на общото ни европейско бъдеще. Този процес изисква не само да работим заедно за насърчаване на икономическите, транспортни и духовни връзки, но и Република Северна Македония да уважава правата на своите граждани, които се самоопределят като българи, заяви Радев.

Убеден съм, че България и Република Северна Македония могат да развиват отношения на основата на откровен и открит диалог и да работят заедно за решаване на откритите въпроси в интерес на гражданите на двете държави, каза Румен Радев.

На срещата с представителите на културния център от Битоля са обсъдени перспективите за опазване на културно-историческото ни наследство в югозападната ни съседка. В Република Северна Македония расте интересът както към общата ни история, така и към издаването и разпространяването на оригиналите на творчеството на братя Миладинови, Димитър Талев и други дейци на Българското възраждане.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *