Румен Радев СКОЧИ на ЕС: България да не подкрепя ултиматумите на Брюксел!

България отблизо

България да се въздържи от подкрепа на предложената общоевропейска позиция за Венецуела.

Такъв призив отправи президентът Румен Радев, след като ЕС и ЕП поставиха ултиматум на  Каракас и обявиха, че законният президент на страната Николас Мадуро е нелегитимен.

Президентът Румен Радев доразви позицията си в своя фейсбук профил:

„Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие.

В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение.

Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати.

В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела.

Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция“.

Ето това е наистина държавническа позиция на нашия президент Румен Радев. Защото тя отчита интересите на България и също така на венецуелския народ.

В конфликта, който САЩ провокираха във Венецуела са замесени индиректно Русия и Китай. Всъщност, Вашингтон точно затова създаде това почти военно противопоставяне между опозицията и действащия президент Николас Мадуро. Целта на Белия дом е да разруши приятелските връзки на Венецуела с Русия и Китай. Да дестабилизира държавата, ако може да я потопи в огъня на гражданската война, за да може после безпрепятствено да използва нейните нефтени и газови ресурси като свои.

Русия се противопоставя на този план и не без основание. А нашият български интерес е да поддържаме приятелски отношения с великата славянска страна. И да реализираме с руска помощ, големите енергийни проекти Южен поток и АЕЦ „Белене“, които ще ни донесат по-евтин ток, газ и бензин.

Още повече, усилията на Русия са насочени към стабилизиране на държавите не само във Венецуела, но и в Сирия, Ирак, Либия и т.н.

Позицията на президента, който призовава към диалог и мирно разрешаване на конфликта във Венецуела, е в полза и на венецуелския народ. Такава позиция трябваше да заеме и Брюксел, ако не играеше по свирката на САЩ. И ако не следваше своите интереси, които диктуват да се разрушават държавите и да се използват хищнически техните ресурси. Но това Западът го прави от векове.

Неслучайно президентът Радев споменава, че ултиматумите затварят каналите за комуникация. Понеже същите ултиматуми Брюксел и Вашингтон използват и по отношение на Русия. И на Китай. А на България направо нареждат да се самоубие с това влизане в Еврозоната и Шенген.

Затова казваме, че имаме достоен президент, който се грижи за българските интереси и за справедливостта в международните отношения.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *