Русия: Американските самолети F-16 нямат шанс срещу най-мощната ракетна система в света

Свят

Русия залага на своите усъвършенствани системи за ракети земя-въздух, и особено на изключително мощната и уникална система в света С-500 Прометей, за да нулира западните оръжия, подпомагащи отбраната на Украйна, съобщава списание The National Interest, анализирайки руската система за противовъздушна отбрана.

Кремъл предупреди Запада, че уникалните ракетни системи земя-въздух на неговите сили са способни да унищожат в кратки срокове всяко западно оръжие, включително самолетите F-16, които Киев се надява да получи, за да подсили отбраната си. Москва ще разчита много и на своята ракетна система С-500 Прометей, която в Русия наричат „терминатор от пето поколение“. Миналия месец тогавашният министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че руските въоръжени сили ще получат първата партида ракетни системи Прометей по-късно тази година, съобщи The Eurasian Times. Според Шойгу оръжието ще бъде доставено в два варианта: като зенитно-ракетни комплекси с голям обсег и като комплекси за противоракетна отбрана. Докато украинските сили започват да летят с произведените в САЩ F-16 Fighting Falcon, Кремъл разчита на своята мощна противоракетни система, за да сваля американските изтребители.

Руският производител „Алмаз-Антей“ ръководи разработването и проектирането на системата С-500. По време на Студената война Съветите разчитаха на зенитно-ракетната система за голяма надморска височина С-200 Aнгара за защита срещу вражески бомбардировачи. Ангара влезе в експлоатация в средата на 60-те години на миналия век, като замени B-25 Berkut на страната.

Веднага след като Ангара беше пусната в експлоатация, Съветите започнаха да разработват още по-усъвършенстван наследник: С-300 беше предназначен да противодейства на възникващи заплахи като новите изтребители от четвърто поколение на Запада. След това зенитно-ракетната система С-300 беше последвана от С-400.

С-500 Прометей е предназначен да поразява самолети от пето поколение в допълнение към космическите сателити на ниска орбита.

Русия съобщи през 2018 г., че е провела тестовете на ЗРК с най-голям обсег на действие със С-500. Според държавни медии С-500 е способен да поразява цели на разстояние 300 мили.

Една година по-късно Министерството на отбраната на Русия публикува кадри, показващи успешното изстрелване от новата противоракетна система, за която отново се подозира, че е С-500 Прометей.

Сега С-500 навлиза във фронтова експлоатация, Москва получава искания за продажба както от Анкара, така и от Пекин. Всъщност турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри, че Турция ще произведе С-500 в сътрудничество с Русия, а в Китай тази система вероятно ще се получи първа.

Както се съобщава от Центъра за стратегически и международни изследвания , С-500 може да изстрелва ракети с голям обсег, които могат да достигнат до 400 километра, докато прихващачите от серия 77N6 могат да достигнат приблизително 600 km.

„Системата разполага с четири радарни превозни средства на батерия, включително 91N6E(M) С-обхватен радар, 96L6-TsP C-обхватен радар, 76T6 многорежимен радар за захващане и 77T6 радар за захващане на балистични ракети“, пише CSIS . „Съобщава се, че този радарен комплекс позволява на С-500 да открива балистични и въздушни цели на разстояние съответно до 2000 и 800 км.“

Москва твърди, че нейната нова система Прометей е единственото оръжие, способно да прихване хиперзвуковите ракети Kинжал на страната. Kинжал, обозначен от НАТО като Dagger, има приблизителен обсег от около 300 мили и отчетена максимална скорост от Mach 10. Съобщава се, че може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, Kинжал е едно от най-страшните оръжия на Москва.

Потвърдената способност на С-500 да открива и прихваща въздушни цели до 600 км означава, че може да атакува входящи заплахи много преди те да успеят да достигнат военни цели или друга критична инфраструктура, пише още изданието.

„Освен това, системата С-500 Прометей интегрира усъвършенствана радарна технология и способности за командване и контрол, осигурявайки безпроблемно откриване, проследяване и ангажиране на множество цели едновременно, включително стелт самолети и ракети, които използват слабо видими технологии за избягване на откриване.

Ако руското настъпление в Украйна продължи до 2025 г., потенциалното добавяне на С-500 Прометей може да промени конфликта и да даде на Русия забележимо предимство. Ако смъртоносният ЗРК функционира така, както се потвърди при изпитанията, то дори най-сложните оръжейни системи на Киев ще бъдат в беда.

Източник ТРУД

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *