Удря и в космоса: Китайците се възхищават на руския ЗРК С-500 ВИДЕО

Свят

Китайското издание Sohu нарича руската зенитно-ракетна система С-500 „Прометей“, най-мощната ПВО система в света, която превъзхожда всички аналози.

 

„С-500 не е просто модернизирана версия на С-400, а напълно нов тип система за противовъздушна и космическа отбрана„, пишат специалистите от китайското издание Sohu за комплекса „Прометей“.

Според военните експерти през следващите десет години „Прометей“ няма да има чуждестранни аналози, които да са сравними с него по своите технически и тактически възможности.

Най-близкият аналог на С-500 е руската система С-400, която значително й отстъпва по възможности. От чуждестранните може да се открои американската версия на системата Patriot pack 3, която обаче в много отношения отстъпва дори на С-400.

Известно е, че С-500 може да поразява едновременно до 10 балистични цели, летящи с хиперзвукова скорост до 7 км/сек, докато съществуващите системи не могат да поразяват повече от 6 цели, летящи със скорост до 4,5 км/сек.

Освен това откриването и изстрелването на ракетите отнема на С-500 не повече от 4 секунди. При С-400 отнема около 9 секунди.

Американски експерти смятат, че новата руска система представлява заплаха за цялата група от военни и граждански спътници на САЩ в космическото пространство.

С-500 също така драстично намалява ефективността на съвременните изтребители на НАТО, стратегическите бомбардировачи и крилатите ракети.

Възможностите на „Прометей“ позволяват ефективно да бъдат поразявани най-различни цели – от крилати ракети, летящи на минимална височина 10 метра от земята, до космически спътници, летящи в космоса на височина до 200 километра.

В същото време обсегът на ЗРК от пето поколение, в който може самостоятелно да открива и поразява вражески цели, е увеличен до шестстотин километра – с двеста повече от този на С-400.

По време на изпитанията „Прометей“ успешно поразява цел на разстояние повече от 480 километра, което надхвърля възможностите на всички съвременни средства за противовъздушна отбрана.

Такива високи показатели на С-500 се осигуряват от нови, по-мощни и високоскоростни боеприпаси. Например „Прометей“ вече има в арсенала си ракета с голям обсег на действие 40H6 – „дългата ръка“, която е необходима за противодействие на самолетите на НАТО за далечно радиолокационно откриване от типа AWACS.

Именно чрез тези самолети ракетите от модернизираната система Patriot pack 3 могат да поразяват цели на разстояние до 180 км. Без тези самолети американската радарна система за ЗРК е способна да поразява цели на разстояние не повече от 80 км.

Принципно новата радарна система на „Прометей“ е способна самостоятелно да контролира радиус от 600 км и купол с височина 200 км.

Но най-важното е, че архитектурата на С-500 предполага интеграция на комплекса с други руски противоракетни системи: СПРН, А-235 „Нудол“, самолети-прехващачи, зенитни системи С-400 и С-300.

По този начин най-модерната система С-500 създава ешелонирана въздушно-космическа отбрана. В зависимост от вида на целта могат да се използват специализирани оръжия – от ранни ракети С-300 до ракети от системата „Прометей“, които могат да действат извън атмосферата и да унищожават както нискоорбитални спътници, така и бойни глави на противникови междуконтинентални балистични ракети.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *