Русия: Даваме шанс на Ердоган, но повече няма да има!

Свят

Засега Русия оставя шанс на турския президент Тайип Ердоган, преди срещата с Владимир Путин, на която ще се говори как се изпълняват споразуменията за Сирия, въпреки че турският лидер не се опитва да създаде благоприятна атмосфера за тази среща.

Това заяви Дмитрий Киселев, генерален директор на Международна агенция „Русия днес“ в ефира на програмата „Вести от седмицата“ по телевизионния канал „Русия 1“.

Преди това, говорителят на руския президент Дмитрий Песков потвърди, че преговорите в Москва на 5 или 6 март са в процес на подготовка и „не обещават да бъдат лесни“, макар че и двамата лидери са фокусирани върху разрешаването на ситуацията в Идлиб.

Натрапва се впечатление, че в навечерието на срещата с руския президент, Ердоган не се интересува от създаването на благоприятна атмосфера за нея. Той изпорти отношенията си с Европа и арабския свят, намеси се в Либия, разгърна военни операции срещу сирийската армия. И всичко това го направи, без да се съобразява с вижданията на Иран и другите арабски страни. Усещайки своята слабост, Ердоган се обърна към НАТО за помощ, но получи само съчувствие на думи. И въпреки това, реши да се впусне в рисковано „приключение“ срещу Сирия и Русия, към което САЩ го тласкат с удоволствие, за да си отмъстят за това, че купи от Кремъл зенитно-ракетните комплекси С-400, смята Дмитрий Киселев.

В същото време той отбеляза, че в отношенията с Русия, Ердоган „прави грешка след грешка“. Особено като се има предвид, че след като се извини с половин уста за сваления руски Су-24 през 2017 г., той само печели от сътрудничеството си с Москва.

„Досега Русия се държеше достатъчно сдържано, оставяйки на Ердоган шанс да разбере, че военната авантюра не е най-доброто за него и страната му. Но отсега е ясно, че търпението на Кремъл приближава своя край. Защото това, което Владимир Путин определено не харесва в отношенията си с политиците, е когато те не държат на думата си.  Но още по-лоши за него са фалша, неискреността и лъжата“, отбеляза Киселев, цитиран от radiosputnik.ria.ru.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *