Ердоган се оправдава пред Путин: Турските войски са в Сирия по покана на „сирийския народ“! Но забрави, че законен представител на сирийския народ е президентът Асад!!

Свят

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова своя руски колега Владимир Путин да го остави „насаме“ с властите в Сирия.

Това съобщава уважаваната руска информационна агенция „Спутник“.

Турският държавен глава заяви в своя реч в Истанбул, че „сирийският въпрос не е някакво приключение или опит за разширяване на границите“ и предупреди, че турските военни са в Сирия „по покана на сирийския народ“, все пак признавайки, че те не са били поканени от президента на страната Башар Асад. Защото именно той е легитимният представител на сирийския народ.

„Докато народът (на Сирия – бел. ред.) не ни предложи да си отидем, няма да го направим. Казах на Путин: остави ме с режима лице в лице, ние ще направим каквото е необходимо“, заяви Ердоган.

Той посочи и че страната му е отворила границите с ЕС за сирийските бежанци.

Относно жертвите на сирийската въздушна атака в Идлиб президентът посочи, че броят на загиналите турски военни се е повишил на 36.

Ние елиминирахме над 2100 сирийски военни, 300 военни транспортни машини, 7 химически склада и ще продължим да ги елиминираме, категоричен бе той, цитиран от news.bg.

Припомняме, че ситуацията в Идлиб се влоши, след като на 27 февруари терористичната групировка Хаят Тахрир ал Шам (известна по-рано като Ал-Нустра, забранена в Русия) извърши нападения в Идлиб, на които сирийската армия отвърна с въздушна атака, при която загинаха 33-ма турски военни, а над 30 души бяха ранени.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви категорично, че Турция, че не изпълнява някои от поетите ключови ангажименти за разрешаване на ситуацията в Идлиб, в частност по отношение на разделянето на терористите от представителите на въоръжената опозиция, с която може да бъде осъществен диалог. Разбира се, разговорите ще бъдат водени със сирийското правителство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *