Русия изгони американски разрушител от залива „Петър Велики“: Ако не се беше подчинил, щяхме незабавно да го потопим!

Свят

Седмият американски флот твърди, че техният огромен кораб-разрушител „Джон Маккейн“, снабден с най-новата роботизирана технология за водене на бойни действия, който преди два дни нахлу в руски териториални води, не е бил „изгонен“ оттам.

По-рано, руското министерство на отбраната съобщи, че американският кораб е навлязъл на два километра навътре в руска територия, в историческия залив „Петър Велики“, но след като получил предупреждение от руски стражеви кораб, веднага напуснал.

След като получи предупреждение от кораба на руския Тихоокеански флот „Адмирал Виноградов“, че трябва да напусне зоната или ще бъде потопен, американския есминец веднага отплува в неутрални води, потвърди Министерството на отбраната на Руската федерация.

По-късно, командването на Седмия флот на САЩ обясни маневрата на разрушителя като операция „за осигуряване свобода на корабоплаването“. Американските военни заявиха, че не считат тези води за териториални граници на Русия.

Руски политици и експерти коментираха инцидента с американския есминец „Джон Маккейн“, който наруши морските граници на страната. Те нарекоха инцидента политическа провокация, нахалство и грубост.

Според Елена Панина, член на Комитета на Държавната Дума по международни отношения, действията на САЩ са опит за ескалация на руско-американските отношения.

„Това е политическа провокация, при която всичко е значимо, включително името на Джон Маккейн, главен русофоб и заклет враг на Русия, на когото е кръстен американският миноносец“, каза тя пред РИА Новости.
Тя отбеляза, че подобна акция от страна на Вашингтон се провежда за първи път от дълго време.
Бившият командир на Тихоокеанския флот адмирал Виктор Федоров се съгласи с парламентариста.

„Това беше грубо нарушение на международното морско право, посочи адмирал Федоров. Защото според международното морско право, териториалните води на Русия се определят от линия, очертана между западния и източния нос, на разстояние 12 мили от брега“, каза Федоров пред РИА Новости.

Той обясни, че чужденците са извършили такова нарушение, тъй като не признават тази линия като граница на териториалните води на Русия.

Бившият командир на Черноморския флот адмирал Владимир Комоедов в ефира на радиостанцията NSN назова операцията на американските военни грубост, и призова руското ръководство да включи и най-новите военни средства за защита морските граници на страната.

Комоедов подчерта, че в случая е било възможно да бъде взето решение за таран на миноносеца, но при такава ситуация отговорността е щяла да падне изцяло върху Съединените щати.
„Таранът е принудителна мярка срещу нарушители. И нарушителят носи отговорност ако се наложи прилагането на такава мярка. А в този случай, нарушител са Съединените американски щати, но те действаха разумно и предпочетоха да не бъдат изпратени на дъното“, заяви адмиралът.

На свой ред, президентът и член на изпълкома на Руската асоциация за международно право Анатолий Капустин, отбеляза в коментар пред РИА Новости, че за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще, е необходимо да се сключи споразумение със САЩ за признаване на руските исторически води.

„Но в исторически план, Русия използва залива „Петър Велики“ като своя територия от векове, поради което навсякъде в нашите документи има информация, че ние смятаме, според руското законодателство, този залив за наш“, добавя експертът.

„И нашата позиция се основава на факта, че съществува международна практика, при която държавното законодателство на дадената страна установява историческите граници със свой закон“, подчерта експертът.

Както отбеляза събеседникът на агенцията, Русия има законни права да уреди въпроса с териториалните води на залива „Петър Велики“. Това включва дори използването на сила – изтласкване със сила на всеки нарушител на морската граница.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *