Русия каза на САЩ какво ще се случи, ако техни дронове се приближат към военната зона

Свят

Русия заплаши с ответни действия, ако САЩ продължат полетите си с дронове над Черно море, съобщава „Спутник“.

„Предупреждаваме ги да не се опитват да играят по нервите ни, да изпитват търпението ни, защото това, което ще се случи никак няма да им хареса“, подчерта руският заместник външен министър Сергей Рябков.

Изявлението му дойде след инцидента с американски дрон в Черно море. „Важна е не дълбочината, на която се намират останките от дрона, а това, че той е бил в зона с въведен специален режим, свързан с провеждането на военна операция. Американците предизвикателно, цинично, ясно, публично отричат ​​законността на подобни стъпки, декларират намерението си да продължат дейностите си от този вид. Предупреждаваме ги да не се опитват да играят по нервите ни, да изпитват търпението ни“, изтъкна той.

Миналата седмица руското министерство на отбраната заяви, че американски безпилотен летателен апарат MQ-9 е паднал в Черно море след рязка маневра. Москва подчерта, че руските изтребители, изпратени да го прехванат, не са влизали в контакт с него, нито са използвали оръжия. Министерството съобщи, че дронът е бил засечен в района на Кримския полуостров в посока руската граница. Европейското командване на САЩ на свой ред заяви, че инцидентът, довел до пълната загуба на дрона, е причинен от руски изтребител Су-27, който е ударил витлото на дрона по време на „опасно и непрофесионално прехващане“ над Черно море.

По повод призива на американски конгресмени за доставка на касетъчни боеприпаси на Киев руският заместник-министър на външните работи добави, че Русия призовава САЩ да не следват пътя на ескалацията.

Американските конгресмени, призоваващи за доставка на касетъчни боеприпаси на Киев, не осъзнават какви могат да бъдат последствията за нападателите, предупреди той.

Съединените щати всеки ден демонстрират воля да вървят по пътя на ескалацията, посочи Рябков и добави, че опасността от подобен курс е очевидна. Ето защо Владимир Путин и Си Дзинпин съвместно са призовали САЩ да приберат ядрените си оръжия в рамките на своята държава и да направят всичко възможно за деескалация на конфликта.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *