Русия каза ще възобнови ли доставките на природен газ за България или не!

България отблизо

Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от „Газпром“. Това заяви посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, цитирана от световни медии.

 

„Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с „Газпром“, което е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки даден момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от „Газпром“, доставките ще бъдат възобновени“, заяви посланичката.

Руският посланик каза, че русофобските настроения в България са често срещани сред политиците. „В България няма русофобски настроения. В България русофобски настроения има само част от политическия елит. Народът на България се отнася много добре към руснаците“, посочи Митрофанова.

„Като цяло са възпитани хора, вътрешно интелигентни, бих казала. Затова да се каже, че има някакво русофобско настроение от страна на обикновените хора, би било абсолютно погрешно“, допълни дипломатът.

Според нея, между България и Русия днес няма диалог, а бизнес отношенията са замразени.

Митрофанова коментира изявленията на Кирил Петков, който в интервю за „Таймс“ каза, че Русия разпространявала корупция в България.

„Изказването на Петков е опит да се прехвърли вината от болна глава на здрава. Сега Русия е обвинена във всички грехове, затова бившият премиер на България реши да се разграничи, като каза, че всичко лошо, което се случва в страната, е, разбира се, по вина на Русия“, каза тя.

„Нямам голям оптимизъм, но има надежда да дойде на власт едно по-прагматично правителство. България е член на НАТО и ЕС. България, за съжаление, е контролирана държава, така че й е трудно да изгради своя собствена линия на поведение, но показва прагматичен подход към много въпроси, особено свързани с икономиката.

Освен това икономическата ситуация в страната вече е много трудна, включително във връзка с доставките на енергия. Втечнен газ, който сега България се опитва да купува в САЩ е хубаво, но схемите за доставка са много сложни и скъпи, по-скъпи от руския газ, който влиза в страната по газопроводи“, коментира още руският посланик.

„Очаквам през следващите месеци в България да продължат бурните политически процеси. Възможно е служебното правителство на президент Румен Радев да прояви по-голям прагматизъм. Протестни настроения, недоволни синдикати и работници, които не получават заплати, започнаха стачки. Настана тежък период в България и предизборните настроения ще ескалират още повече тези страсти“, смята Митрофанова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *