Русия мисли за всички: Започва тестове на по-лека ваксина „Спутник-лайт“!

Свят

Русия започва клинични изпитания с ваксина , която се поставя в една доза и се нарича „Спутник лайт“, докато оригиналната „Спутник V“ се поставя на два пъти, както останалите ваксини, предаде Ройтерс.

Препаратът е предназначен за хора с придружаващи заболявания, за които има опасност да получат странични реакции. Затова руските учени замислят, хора с алергии, диабети, онкологични заболявания и други, най-напред да ползват „лекия“ вариант, за да може организмът им да свикне с ваксината, преди да се имунизират с оригиналния „Спутник V“. По този начин няма да има опасност за рисковите групи и те ще могат да се ваксинират спокойно. Също така рязко ще се намали броят на тежките случаи на коронавирусна инфекция, а натоварването на здравната система драстично ще спадне.

Тази ваксина ще помогне и на хората, които се страхуват от ваксинацията.

Медикаментът ще представлява интерес и за държави, в които се регистрират високи нива на заразяване.

Според властите, над един милион руснаци са били имунизирани с оригиналната ваксина „Спутник V“, която се прилага в две дози. Тя е кръстена на името на спътника от съветската епоха, който изведе човечеството в Космоса. Наименованието е символно и показва, че  Москва е готова да помогне не само на руските граждани, но и да изведе от пандемията, хората по целия свят с антивирусния си препарат.

Ваксината с две дози ще бъде основната версия, която ще бъде използвана в Русия, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на руския суверенен здравен фонд, който отговаря за маркетинга на „Спутник V“ в чужбина.

„Еднодозовата версия ще бъде използвана и за експорт и може да послужи като ефективно временно решение за страните, в които се наблюдава пик на коронавирусната инфекция“, заяви Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който ще поеме разходите по тестовете на лайт версията на „Спутник“. Няколко правителства в света разглеждат възможността да компенсират недостига на ваксини срещу Ковид-19 чрез забавяне на втората доза или чрез намаляване на техния обем.

Целта е да се увеличи максимално броят на хората, които имат частичен имунитет, като по този начин се намали броят на тежките случаи и натоварването на здравните системи.

Двете дози на „Спутник V“ се прилагат, като се използват инактивирани/мъртви/ вируси, познати като вектори.

Президентът Путин заяви неотдавна, че единичната доза ще предостави по-малко защита отколкото двойната, но все пак ще достигне 85 процента. Разработчиците от института „Гамалея“ твърдят, че при използването на двете дози, нейната ефикасност достига 95 процента, а защитата й трае две години.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *