Русия попари САЩ и каза какво ще се случи със спътниците им в Космоса!

Свят

САЩ задействаха спътниците си, които са компоненти на гражданската инфраструктура в Космоса, за военни цели в контекста на конфликта в Украйна, но тези техни космически спътници ще станат законна цел за ответен руски удар.

Това се казва в изявление на директора на департамента по неразпространение и контрол на въоръженията в руското МВнР Владимир Ермаков, прочетено от неговия заместник Константин Воронцов на заседание във вторник на Първия комитет на Общото събрание на ООН.

„В резултат на действията на Запада, на неоправдан риск се подлага сигурността на мирната космическа дейност, както и многобройни социално-икономически дейности на Земята, от които зависи нормалния живот на хората“, се казва още в заявлението.

Междувременно руското министерство на отбраната обяви за наскоро проведено учение в космоса на орбити, на които има чужди спътници. Съобщението дойде в материал, посветен на 65-годишнината на Космическите войски на РФ – на 4 октомври 1957 г СССР изстрелва от космодрума Байконур първия изкуствен спътник на Земята.

„Космическите войски на РФ решават широк спектър задачи, основните от които са – наблюдение на обстановката в космическото пространство и откриване на заплахи за Русия в космоса, осигуряване на висшите нива на ръководство с достоверна информация за старта на балистични ракети и предупреждаване за ракетно нападение, изстрелване на космически апарати, управление и поддържане на готовност за използване на спътникови системи с военно и двойно предназначение и средства за тяхното изстрелване.

Понастоящем в космическите войски е създадена и функционира ефективна система за подготовка за изстрелване и управление на руски космически апарати с различно предназначение, система за орбитален и радиолокационен контрол на ракетоопасните направление, както и за осигуряване на глобален мониторинг на космическата обстановка“, се казва в съобщението.

„В рамките на бойното дежурство за контрол на космическото пространство през 2022 г специалистите от Главния център за разузнаване на космическата обстановка на Космическите войски са провели над 3500 проучвания по контрол на измененията в космическата обстановка, осъществен е контрол за извеждане на орбита на над 2000 космически апарата, осигурено е прогнозиране и контрол за прекратяване на балистичното съществуване на около 250 космически обекта, издадени са 10 предупреждения за опасни сближавания на космически обекти с апарати на руската орбитална групировка. Бойните разчети на държавния космодрум Плесецк са осъществили 7 пуска на ракети от клас „Съюз-2″ с космически апарати с военно предназначение и 4 пуска на междуконтинентални балистични ракети“, казват още от ведомството.

„Специалистите от Главния изпитателен и космически център „Герман Титов“ са обезпечили пусковете на 12 космически ракети от космодрумите Плесецк, Восточний и Байконур, като са извели на орбита 28 руски космически апарата“, се казва още в съобщението.

През годината досега дежурните средства на руската система за предупреждение за ракетни нападение, на специализираните средства за контрол на космическото пространство и на противоракетната отбрана са засекли над 150 пуска на чуждестранни и руски балистични и космически ракети.

И следва изречението, което хвърля в паника западните стратези и военни специалисти:

„Особено внимание, специалистите от Главния център за разузнаване на космическата обстановка, отделят на контрола върху състава и състоянието на орбиталните групировки на чуждестранните космически системи, както и на провеждането на експерименти на орбитите, на които присъстват космически апарати на чужди държави.“

Въпросното изречение е изключително важно, смята експертът по сигурността и външнополитически анализатор Боян Чуков.

„Тези дни руснаците проведоха учение в космоса на орбити, на които има чужди спътници. А Мъск изведнъж се загрижи за мира в света и предложи вариант за мирно решение на конфликта в Украйна. Мрежата (част от нея) от спътници Starlink, която е собственост на американския милиардер, обслужва Пентагона, който от своя страна снабдява с военна разузнавателна информация ВСУ,“ коментира той във Фейсбук.

 

(Припомняме, че през последните години имаше редица съобщения, че Русия е провела тестове на лазерно космическо оръжие, предназначено за унищожаване на вражески сателити.)

Напрежението, обаче, нарасна след като Вашингтон се паникьоса, че Москва ги изпревари и разполага бойни лазери в Космоса.

В съобщението на руското МО се подчертава още, че се планира до 2025 г на територията на Русия да бъдат разгърнати над 12 нови оптико-електронни и радиотехнически комплекса, които ще използват различни принципи за откриване и идентифициране на космически обекти. Подчертава се, че първият лазерно-оптически комплекс от ново поколение вече успешно изпълнява задачите си на бойно дежурство по контрола на космическото пространство на територията на Алтайския край.

Руското МО информира още, че в момента се работи по около 50 конструкторски и научно-изследователски проекта за създаване в близките години на системи и комплекси от ново поколение, които ще бъдат внедрени в бойните подразделения.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *