Русия предупреди САЩ и Румъния: Ставате бойно поле, от което няма измъкване!

Свят

Отряд от безпилотни самолети MQ-9 Reaper и приблизително 90 американски военнослужещи ще бъдат разположени през следващите няколко месеца в авиобаза 71 „Генерал Еманоил Йонеску“ в Кампия Турзий.

Това съобщи в понеделник румънското министерство на националната отбрана, без да уточнява броя на дроновете, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Американските военни ще извършват мисии за събиране на информация, наблюдение и въздушно разузнаване в подкрепа на операциите на НАТО“, заявиха от румънската армия. А ВВС на Румъния чрез авиобаза 71 „Генерал Еманоил Йонеску“, ще осигурят необходимата техническа и логистична подкрепа за тези задачи през целия период на разполагането им в Румъния“.

Въпросът е какво ще разузнават, след като в региона няма неприятелски на НАТО страни?! Единствената страна, която НАТО обяви за опасност е Руската федерация. Следователно, тези тежки дронове, които са повече безпилотни самолети, натъпкани с ракети, отколкото дронове, ще душат около Русия. И могат да създадат различни инциденти и непосредствена опасност за РФ. Самото плътно приближаване до границите на Русия и продължаващото обграждане с американски военни бази, противоречи на всякаква логика. Защото Русия не напада никой. И няма войски извън своите граници. Да не говорим, че няма никакви оръжия и военни бази около САЩ или друга западна страна.

Ясно е, защо тогава Америка продължава да разполага оръжия и военни бази в близост до РФ. Ами много просто. За да дърпат мечката за опашката. И да получат в пълна мяра онова, което са търсили.

„Присъствието на американски съюзници на територията на страната дава възможност за развитие, тестване и оценка на бойната ефективност, а съвместните дейности са ключов елемент за повишаване нивото на взаимодействие между двете страни“, се подчертава в съобщението на румънския щаб.

Базата Кампия Турзий ще служи като транзитен център за операции на американските военновъздушни сили в Югоизточна Европа.

MQ-9 Reaper се произвежда от General Atomics Aeronautical Systems. Теглото му е 2,22 тона, обхватът на полета е 1850 км, максималната височина е 15 240 м, а максималната скорост е 370 км/ч. Дронът е оборудван с всичко необходимо, проектиран е въз основа на добре познатия модел MQ-1 Predator и може да носи до 8 ракети.

Увеличаването на военния контингент на САЩ в база в Румъния е незначително, но засилва напрежението в близост до руската граница, на което Русия ще реагира. Това заяви заместник-председателят на Комисията по отбрана към Държавната дума Юрий Швиткин, цитиран от РИА Новости.

При всички положения ще последва реакция от страна на Русия. Защото военната база в Румъния е близо до Приднестровската република, където има наши миротворци, каза депутатът и добави, че разположеният американски контингент не представлява голяма заплаха, но води до напрежение в региона и до ескалация на напрежението като цяло.

Според него САЩ продължават да засилват напрежението в близост до руските граници, включително с укрепване на военния си потенциал в Румъния.

Швиткин предупреди, че с тези си действия САЩ и Румъния превръщат народите си в заложници, а страните си в бойно поле, от което няма измъкване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *