Русия скръцна със зъби на ЕС и НАТО: Обърнахте гръб на Италия, затова се наложи да помагаме ние!

Свят

Русия нарече „некоректна дезинформация“ публикации във вестник „Ла Стампа“ за руската помощ в поразената от коронавирусна инфекция страна на Апенините. 

„Обърнахме внимание на две статии, подписани от Якобо Якобони на 25 и 26 март, относно руската помощ за Италия в борбата с коронавируса. В тази връзка бихме искали да кажем истината за случващото се. Журналистът, позовавайки се на информация от „неназовани източници на високо политическо ниво“, твърди, че 80% от помощта на Русия за Италия била ненужна и безполезна.

Разбира се, ние не знаем на какви източници се позовава авторът и затова се съсредоточихме преди всичко върху добре известните и публикувани навсякъде изявления на най-висшите служители на Италианската република. Така например, премиерът Джузепе Конте в телефонен разговор на 21 март благодари на руския президент Владимир Путин за навременната и мащабна помощ на Италия в трудната ситуация. Външният министър Луиджи Ди Майо счете за необходимо, лично да отиде до авиобаза Пратика ди Маре, за да посрещне самолетите с руски специалисти, машини и оборудване, като изрази благодарност към Руската федерация “, се посочва в изявление на ТАСС.

„Кореспондентът на „Ла Стампа“не трябва да заблуждава читателите относно истинската реакция на висши италиански служители за действията на Русия“, заяви руския посланик в Италия.

„Що се отнася до това дали е полезна или безполезна руската помощ, струва ни се, че би било по-лесно да попитаме жителите на Бергамо, където нашите специалисти и техници започват работа. В крайна сметка се знае, че това е един от най-заразените градове в Северна Италия, където 1267 души вече са загинали, а 7072 остават заразени.

Нашите епидемиолози, вирусолози, реаниматори, по искане на италиански колеги, ще започнат да работят в пренаселени домове за възрастни хора в този град, където има критична ситуация, поради недостига на лекари и необходимостта от противовирусна обработка и обеззаразяване на сгради, конструкции, превозни средства. Авторът на статиите трябва да си припомни, че руските военни, подобно на италианските си колеги, рискуват здравето си, а може би и живота си, работейки в определения за тях район.“

„Якобони вижда някакъв „хитър“ план на Русия във факта, че военни служители на руската армия, включително специалисти в областта на радиационната, химическата и биологичната защита, са изпратени в Италия. За информация на автора и читателите, заявяваме, че представителите на руските войски от радиационна, химическа и биологична защита са най-опитните и тествани в различни региони на света специалисти, които могат ефективно да помогнат в диагностиката и лечението на пациентите, както и при необходимостта от дезинфекция“, обясни дипломатът.

Що се отнася до това, че помощта на руските военни – между другото съвсем безкористна – имала за цел да разруши отношенията на Италия с ЕС и НАТО, то ние оставяме това на преценката на жителите на Италия. Нека те сами да отсъдят кой и как помага на италианците в трудни моменти. В Русия има поговорка: „Приятел в нужда се познава“. А нито ние, нито жителите на Италия видяхме ЕС и НАТО да окажат някаква макар и минимална помощ на своите партньори, се казва в съобщението.

По-рано, губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана нарече „чакали“ тези, които лъжат за огромната руска помощ в Италия.

Преди това, италианският посланик в Москва Паскуале Терачиано благодари на Русия за съдействието в борбата срещу коронавируса, особено отбелязвайки доставката на 600 вентилационни устройства за обдишване на тежко болните.

Припомняме, че 15 огромни руски самолета с диагностична апаратура, дезинфекционни станции, както и около 100 руски военни вирусолози и специалисти по епидемиология, както и осем медицински екипи пристигнаха в Италия, бореща се с коронавируса, съобщава в своя статия уважаваното руско издание „Взгляд.ру“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *