Русия създаде най-мощният щит и меч в света!

Свят

Развитието на оръжията и оборудването трябва да е насочено към бъдещето. Само като се подготвят предварително, страните могат да завоюват водеща позиция във военната индустрия.

 

„След зенитно-ракетната система С-400 Русия веднага започна да разработва напълно нова система за противовъздушна отбрана С-500. Пускането й отразява далновидността на решението на руската армия да се съсредоточи върху разработването на зенитно-ракетни системи. Миналата година Съединените щати сформираха космическите сили с намерението да продължат да бъдат лидер в бъдещите космически операции.

Зенитно-ракетната система С-500 е нов „щит“ за бъдещата въздушно-космическа отбрана на Москва и мощен отговор на космическата стратегия на Вашингтон: тя може не само да прихваща балистични ракети и други цели, но и да представлява заплаха за спътниците на ниска орбита и други космически кораби. Тоест, тя е най-мощният щит и меч в света.

В новия кръг от глобалното аерокосмическо съперничество Съединените щати и Русия отново поеха водеща роля“, пише китайският интернет ресурс Sohu.

Въпреки че С-500 принадлежи към ново поколение ракетни системи земя-въздух, неговите възможности и приложения попадат извън тази категория.

Това е напълно нов тип аерокосмическа отбранителна система. Системата за противовъздушна отбрана С-500 Прометей /Prometheus/ може да прихваща цели като свръхзвукови крилати ракети, балистични ракети със среден обсег и тактически балистични ракети, както и аеродинамични цели – включително самолети – и въздушни цели, летящи със скорости над 6000 км / ч.

Той е в състояние да блокира нискоорбитални сателити и космически оръжия в околоземна орбита. В бъдеще С-500 трябва да стане основата на руската система за въздушно-космическа отбрана, пише Sohu.

Разработката на системата за противовъздушна отбрана С-500 „Прометей“ започна през 2002 г. на базата на концерна Алмаз-Антей.

Тъй като С-400 се счита за четвъртото поколение руска система за противовъздушна отбрана, новата С-500 е класифицирана като пета. През 2003 г. проектът достигна етапа на активно развитие и концернът започна да проектира външния дизайн на нова противовъздушна ракетна система.

До 2008 г. системата С-500 не беше демонстрирана. Първите съобщения за нова противовъздушна ракетна система започнаха да се появяват едва в края на 2008 г. През 2009 г. Русия официално обяви разработването на Prometheus.

В същото време бяха разкрити някои характеристики на новата система: тя трябва да поразява балистични цели на височина до 200 километра и със скорост на полета 6000 км/ч и да може да прихваща хиперзвукови крилати ракети. С-500 също трябва да има способността да унищожава нискоорбитални сателити и други космически цели.

По време на изпълнението на проекта обаче възникнаха трудности и първите комплекси С-500 постъпиха на въоръжение в руските сили едва през 2021 г. Към днешна дата С-500 е най-мощната зенитно-ракетна система в света, пише Sohu.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *