Русия удари гъбата на САЩ: Завършваме „Северен поток 2“, без да се интересуваме от вашите санкции!

Свят

Москва заяви безапелационно, че „Северен поток 2“ ще бъде завършен въпреки санкционните напъни на САЩ.

Това обяви в сряда заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

„Северен поток 2 ще бъде завършен и това ще допринесе за възстановяването на конструктивна програма в отношенията между Русия и страните-членки на ЕС. Такава конструктивна програма силно липсва днес“, коментира той.

„Самият факт, че американски политици се опитват да въведат ограничителни  санкционни мерки в закона за военния бюджет, е отражение на пълна промяна в осигуряване на нормалност в САЩ, поне в политическите кръгове на страната“, допълва Рябков.

Въпросът се отнася до опитите „да бъде изместен висококонкурентният руски природен газ и с американски втечнен газ, който е много по-скъп и в много отношения по-малко екологичен от руските продукти“.

Според Рябков въпросът все още се крие в това колко суверенни са съюзниците на САЩ при вземането на подходящи решения.

Проектът, съгласуван от двете камари на Конгреса на САЩ за военният бюджет на страната за фискална 2021 г. включва разширяването на санкциите по газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток„.

Бюджетът ще включва разпоредби, допълващи европейския Закон за енергийната сигурност от 2019 г. с подраздел за изясняване и разширяване на санкциите по проекти за строителство на газопроводи.

САЩ искат да разширят санкциите, но това няма да засегне завършването на „Северен поток 2″. Колкото и да се мъчат да направят това САЩ. Защото американските санкции не могат да засегнат икономиката на Русия. Кремъл отдавна се постара да направи Руската федерация самодостатъчна държава, която не зависи от прищевките на САЩ.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *