Руската армия громи американските танкове, които трябваше да помогнат на Украйна да победи

Свят

Сражавайки се за спиране на руското настъпление западно от руините на Авдеевка в Източна Украйна, 47-а механизирана бригада на украинската армия загуби още една двойка от най-добрите си бронирани машини американско производство: танк M-1 Abrams и инженерна машина Assault Breacher, пише Forbes.

 

Загубите може и да не са трайни: по-специално М-1 вероятно може да бъде възстановен, ако инженерите успеят да стигнат до него преди руските дронове. Но загубата, дори и да е временна, подчертава интензивността на битката в Бердичи.

 

Две седмици след като изчерпаният откъм боеприпаси украински гарнизон се оттегли от Авдеевка, бивша украинска крепост северозападно от Донецк в Източна Украйна, руските 2-ра и 41-ва комбинирана армия насочиха вниманието си към Бердичи и другите села западно от Авдеевка.

47-а украинска бригада, която е основният оператор на американските гъсенични бронирани машини, включващи първоначално 31 танка М-1, Abrams, 90 бойни машини на пехотата М-2 Bradley и вероятно шест щурмовика – се изтегли от Степовое, на северния фланг на Авдеевка, и установи нова отбранителна линия в Бердичи, на пет километра западно от Авдеевка.

 

Там те са срещнали руски щурмови групи, които прилагат тактика в стил „Банзай“. Всяко руско нападение включва няколко групи бойни машини – напоследък колесни БТР-80, които след тежък въздушен обстрел от изтребители-бомбардировачи на руските ВВС, хвърлящи 1000-килограмови управляеми бомби, се насочват към украинските линии.

 

Екипажите на БТР на практика предизвикват украинците да изстрелят част от техните намаляващи артилерийски боеприпаси, които са в отчаян недостиг.

Руските бойни машини свалят пехотата на някоя отбранителна позиция – обикновено изоставена сграда – и се отдалечават. Пехотата се подготвя за заемане на най-изгодната позиция и обстрелва украинската линия на отбрана, докато чака втора, трета и дори четвърта руска щурмова група да се присъедини към тях.

 

Целта на руснаците е да прехвърлят достатъчно войски, за да създадат укрепени позиции в украинските линии, докато украинците скърпят някаква що годе отбрана.

 

За 47-а украинска бригада това означава да разположи танковете М-1 и М-2 Abrams под прикритието на безпилотни самолети и с подкрепата на миночистачи Assault Breachers да се опита да доближи до руска пехота.

 

Това е опасна работа за уморените войници от 47-а украинска бригада, които са в бойни действия практически без прекъсване в продължение на девет месеца. Само през последните две седмици бригадата е загубила два М-1, няколко М-2 и два Assault Breacher: може би пет процента от най-добрите си бронирани машини.

Не е ясно колко от екипажите са се спасили, преди танковете им и бойните машини на пехотата  да изгорят.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *