Руската армия напредва към Харков, атакува последната линия на украинската отбрана в Донбас

Свят

В петък, 29 март руската армия напредва по линията Купянск-Сватово-Кременная като има потвърдени промени на фронтовата линия. Според украински и руски източници боевете са се водили на запад от Кременная близо до Терни и на юг от Кременная близо до Белогоровка.

Заместник-командирът на украинския отряд, действащ по направление Купянск и Лиманск, е съобщил, че руските войски продължават да концентрират около 100 000 души на направленията Купянск и Лиманск и планират да извършват ротации (вероятно тактически) поне веднъж седмично.

Припомняме, че това е прекият път към втория по големина град в Украйна, Харков, който е и важен индустриален и геостратегически център. 

Отбелязва се, че руските сили активно натрупват личен състав и техника, и изпращат неуточнени допълнителни сили на Купянското направление, за да продължат превземането на Купянск и Купянск-Вузлове, а след това и Харков, който вече практически няма с какво да се защитава. Заместник-командващият е отбелязал, че руските сили са най-активни на Лиманското направление в района на Белогоровка и Терни и продължават настъплението на Купянското направление в района на Синковка (североизточно от Купянск) и Ивановское (югоизточно от Купянск).

Украинските сили са открили руски разузнавателни групи, които са вклинени далеч напред, за да разузнаят с какво разполага противникът в Харковското направление, накъдето са насочени усилията на руската група войски. Нещо повече. Ръководителят на Харковска област Олег Синегубов е заявил, че украинските сили са забелязали концентрация на руски войски за атака срещу град Харков.

Съобщава се, че подразделения на 7-ма отделна мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на  ЛНР) действат близо до Белогоровка.

„Руските сили продължават атакуват на запад от Авдеевка, направлението което е последната линия на украинската отбрана в Донбас. В края на март те почти със сигурност поеха контрола над две села Тоненкое и Орловка и продължават да напредват към други в района.

Русия продължава да атакува няколко други точки на фронтовата линия като постигна напредък през последните седмици“, се посочва в доклада на британското ведомство.

„Русия поддържа значително предимство в конфликта, изпреварвайки Украйна по количество боеприпаси и оборудване. Русия набира около 30 000 души в армията всеки месец и ще може да да продължи атаките, насочени към превземането на Харков и Донбас“, се допълва още.

Руските войски напредват на запад от Бахмут, в границите на Ивановское, на северозапад и запад от Авдеевка, на север от Красногоровка, на юг от Невелское, на югозапад от град Донецк, на север от Новомихайловка, в района на границата на Донецко-Запорожка област, южно от Урожайное.

На повечето направления руската армия постепенно смила украинската съпротива, се посочва в руските медии и Телеграм каналите на военните блогъри.

Съобщава се, че подразделения на руската 30-та артилерийска бригада (36-та общовойскова армия, Северен военен окръг) действат на Шахтарското направление (граничен район със Запорожка област).

В петък, 29 март, продължават битките близо до Работино и северозападно от Вербовой (източно от Работино) в западната част на Запорожка област, като са регистрирани промени във фронтовата линия.

Продължават боевете в района на Работино, където действат подразделения на руския 71-ви мотострелкови полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-а общовойскова армия, Южен военен окръг).

Освен това на 29 март продължават боевете в източната (лявобережна) посока на района на Херсон, където руските сили продължават да връщат райони, населени с рускоговорящо население.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *