Руските военни откриха оръжие, което ще изиграе съдбоносна роля в Украйна

Свят

Руснаците направиха «умни» бомби с невероятна мощност, каквито няма никъде по света, и успешно ги използват в Украйна

Прихващането на тези бомби е дори по-трудно от хиперзвуковите ракети «Кинжал», твърди изданието „Политика“, цитирайки американски експерти.

Украйна наследи от Съветския съюз отлична система за противовъздушна отбрана чрез комплексите С-300, които представляват сериозна заплаха за всяка авиация в света. Основният недостатък на съвременната военна авиация е високата цена на съвременните самолети, изтребители и бомбардировачи. Затова Русия не поема рискове и не излага своите самолети на ударите на ПВО на противника.

Въпреки това руснаците изглежда са решили този пъзел, който може да изиграе решаваща роля в по-нататъшния ход на въоръжения конфликт в Украйна. Старите фугасни авиационни бомби (ФАБ) от съветската епоха бяха преработени и успешно използвани на фронта.

Традиционното бомбардиране включва самолет, който лети над целта си, удряйки вражеските позиции, което дава възможност на системите за противовъздушна отбрана да го открият и неутрализират.

Планиращите фугасни авиационни бомби решават този проблем, тъй като самолетът изобщо не влиза в зоната на откриване на РЛС на ПВО.

Планиращата бомба е обикновена конвенционална бомба, която руските инженери са оборудвали с крила и GPS навигационна система. Така бомбата се превръща в «умна» и когато самолетът я пусне, тя планира и лети още десетки километри, а GPS системата я насочва точно към целта. Планиращите бомби са изключително точни и позволяват прецизни удари, като минимизират жертвите сред мирното население.

Русия използва самолетите Су-34 и Су-35 като носители на тези бомби, оставяйки ги извън украинската мрежа за ПВО. Така не е възможно да се свали самолетът, а бомбите поразяват напълно точно целите си.

В последно време руската авиация ежедневно нанася до 20 удара с планиращи бомби.

За разлика от дроновете «Ланцет», които носят бойна глава с тегло 40 килограма, калибърът на планиращите бомби варира от 500 до 1500 килограма, което им позволява да нанасят големи щети на противника.

С тези бомби Русия просто опустоши украинските позиции в Артьомовск (Бахмут), особено по високите сгради, които украинците използваха като отбранителни укрепления.

Украинците в момента нямат ефективни методи да се защитят срещу планиращите бомби и следователно са основен проблем за всяко голямо украинско формирование, което е атакувано на открито.

Счита се, че Русия притежава стотици хиляди бомби, които лесно могат да бъдат превърнати в планиращи за много малко пари. Моделът ФАБ-500M-62 в момента най-често се използва като платформа за «умни» планиращи бомби.

Руснаците хвърлят тези планиращи бомби от своите най-модерни бойни самолети Су-34 и Су-35, според източник от отбраната на САЩ, пожелал анонимност поради чувствителността на темата.

Военните самолети летят над територии, контролирани от руските сили, хвърлят бомбите, които летят още 50-60 километра, пресичат фронтовата линия и след това нанасят удари по позициите на украинските войски.

Прехващането на тези бомби е дори по-трудно от хиперзвуковите ракети «Кинжал», както отбелязват с изненада американските експерти.

„Въоръжените сили на Украйна са безпомощни пред руските прецизни удари“, призна Юрий Игнат, съветник на командването на украинските ВВС.

Източник: https://www.politika.rs/scc/clanak/555685/Da-li-ce-stara-sovjetska-bomba-odluciti-rat-u-Ukrajini

Превод от Политика, Сърбия

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *