Свръхмощна руска бомба разнесе военна техника на ВСУ и нищо не остана

Свят

В началото на септември руската армия за първи път е използвала свръхмощната ФАБ-1500 (1500-килограмова фугасна бомба) с универсален модул за планиране и корекция (УМПК) в зоната на военните действия в Украйна, пише Forbes.

 

Бомбата е насочена от планиращият модул по струпване на западна военна техника на ВСУ. Очевидци твърдят, че в зоната на поражение, която е няколко квадратни километра, не е останало почти нищо.

Обхватът на падане на авиобомбата е увеличен няколко пъти (в сравнение с подобни боеприпаси с по-малка мощност) поради новия дизайн на корпуса.

С декларирана точност от 5 м, кратерът от експлозия на бомбата достига около 15 м в диаметър. Засегнатата площ е повече от 2 квадратни километра, а взривът е като при ядрено оръжие.

Тези страховити руски бомби имат различни варианти, които увеличават обхвата на действие. Такива варианти са обемно детониращите бомби, както и запалителните

Още сега Су-34 може да носи две такива бомби, а в бъдеще ще може да действа с три боеприпаса, по една или различни цели в един полет.

Още сега Су-34 може да носи две такива бомби, а в бъдеще ще може да действа с три боеприпаса, по една или различни цели в един полет.

Украинците от сега се оплакват, че прихващането на такива бомби се е оказало по-трудно дори и от хиперзвуковите ракети, които пък изобщо не могат да бъдат прихванати. Което означава, че такива бомби, които унищожават всичко в радиус от няколко квадратни километра нанасят големи щети на техниката и живата сила на ВСУ.

Източник БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Свръхмощна руска бомба разнесе военна техника на ВСУ и нищо не остана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *