Руски банкер: Краят на господството на американския долар е близо

Свят

Краят на господството на американския долар е близо, тъй като китайският юан набира сила, а останалият свят вижда опасността от провалените опита на Запада да поставят Русия на колене заради Украйна, каза пред Ройтерс един от най-влиятелните руски банкери Андрей Костин.

Главният изпълнителен директор на руската държавна банка Внешторг банк/Външнотърговска банка/, която е втората по големина банка в страната, каза, че се задава криза от радикални промени в световната икономика, която подкопава глобализацията в момент, когато Китай е на път да стане водеща глобална икономическа сила.

Запитан дали смята, че светът е навлязъл в нова Студена война, Костин каза, че сега имаме една „гореща война“, която е много по-опасна от Студената война.

По думите му САЩ и Европейският съюз ще изгубят от решението да замразят руски държавни активи на стойност стотици милиарди долари, тъй като много държави ще се откажат да държат авоарите си в долари и евро предвид това, че Китай се движи към премахване на валутните ограничения.

„Дългата историческа епоха на господство на американския долар скоро ще приключи“, каза пред Ройтерс 66-годишният Костин. „Смятам, че е дошло времето, когато Китай постепенно ще премахне валутните ограничения“.
(БТА, Алексей Маргоевски)

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *