Руски медии: САЩ действат като мошеници, но няма да им се размине!

Свят

САЩ са съгласни да удължат договора СНВ-3, ако Русия „замрази“ ядрения си арсенал. В същото време Вашингтон има предвид замразяване не само на ядрените бойни глави, но и на техните носители.

САЩ предизборно заявиха, че са постигнали „принципно“ споразумение с Русия за удължаване на Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СНВ-3), който изтича през 2021 г. Вашингтон е готов да подпише документа още „утре“, ако Москва се съгласи на взаимно замразяване на ядрените арсенали.

„Готови сме да удължим Договора относно СНВ-3 за определен период от време, при условие че те (Русия) се съгласят да ограничат или замразят ядрения си арсенал. Готови сме да направим същото“ – обяви специалният представител на американския президент за контрол на оръжията Маршал Билингсли по време на своя реч във Вашингтон.

В същото време, както винаги, в предложението на САЩ имаше капани. Билингсли поясни, че „замразяването“ трябвало да включва не само ядрените бойни глави, но и ракетите носители на ядрени бойни глави. Вероятно се има предвид най-новите руски хиперзвукови  ракети, както и други оръжия, способни да носят ядрен заряд. Тоест, Вашингтон иска да изкара от строя най-новото руско оръжие, което няма аналог дори в САЩ. И така да ликвидира предимството, което Русия спечели като създаде невероятните хепирзвукови ракети, които не могат да бъдат спрени от никой противовъздушна отбрана на Земята, включително и тази на САЩ.

Освен това, Съединените щати искат да формулират договора по такъв начин, че неговите клаузи да могат да включат и Китай. Само че това е друг капан и начин за излизане от договора, понеже Русия не може да налага мнението си на своя най-добър и стратегически партньор Китай. 

Цялото изказване на американския чиновник не мина и без обиди към Русия. Специалният пратеник на американския президент нарече Москва „сериен нарушител на договорите“, а предложението на Вашингтон – „джентълменско споразумение“, съобщава руския телевизионен канал „Царьград“.

Припомняме, че през последните четири години, Съединените щати едностранно, под различни измислени предлози, се оттеглиха от редица международни споразумения, гарантиращи сигурността в света. Сред тях са „ядрената сделка“ с Иран и договорът за ракетите със среден и малък обсег. Договорът за съкращаване  на стратегическите ядрени оръжия /,,СНВ-3″/ също е под заплаха от разрив, тъй като Съединените щати мошенически се опитват да включат Китай в споразумението. Но…Пекин не иска да има нищо общо с Вашингтон, особено по отношение на ограничаването на оръжията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *